Tijdens het droogteseizoen, van april tot oktober, is door de start van het groeiseizoen en de stijgende temperaturen de kans op watertekort aanwezig. Denk maar aan de extreem droge zomers van 2018 en 2019. Daarom monitoren de waterbeheerders, hoogheemraadschappen, waterschappen en drinkwaterbedrijven de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort en -kwaliteit. In de provincie Limburg zijn dit specifiek het waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijf WML.
Drinkwater
WML zorgt voor voldoende drinkwater. Alle drinkwaterbedrijven in Nederland zijn voorbereid op warme dagen en droogte. Ze houden het waterverbruik in de gaten en zorgen dat er voldoende kraanwater beschikbaar is. Dit doen zij bijvoorbeeld door genoeg water op te pompen en te zuiveren. En door waterreservoirs maximaal te vullen voor voldoende voorraad.
Soms komt er een kleinere waterstraal uit de kraan. Dit gebeurt als veel klanten tegelijkertijd water gebruiken, waardoor het water anders wordt verdeeld en de waterdruk afneemt. Ga naar de pagina van WML voor de actuele stand van zaken.
Voldoende en schoon water
Ook in ons 'natte' Nederland komt droogte voor. Dit kan zorgen voor verschillende problemen. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de waterstanden daarom het hele jaar door nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig maatregelen. Omdat water schaarser wordt, moet er bewust mee worden omgegaan.
Zwemwater
Waterschappen zorgen voor schoon water en monitoren de kwaliteit. Deze gegevens gaan naar de provincies. Op basis van deze gegevens en de informatie van Rijkswaterstaat informeren de provincies het Nederlandse publiek over de veiligheid en hygiënerisico’s van het zwemwater. Op officiële zwemlocaties kunnen zwemmers ervan uitgaan dat hun veiligheid en hygiëne is gegarandeerd, en dat als er afwijkingen zijn ze hierover geïnformeerd worden. Informatie staat op borden bij de zwemplekken. Voor actuele info zie: www.zwemwater.nl of download de zwemwaterapp van de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat via de website van zwemwater.nl.
Beregeningsverboden
Het waterschap is verantwoordelijk voor het afkondigen van een sproeiverbod met beekwater bij een drastisch watertekort voor het beregenen van gewassen. Actuele informatie hierover vind je op de website van Waterschap Limburg.
Waterschap Limburg beheert samen met de Provincie Limburg de grond- en oppervlaktewateren. Daarbij houden zij rekening met uiteenlopende belangen. Van veiligheid, milieu, landschap, landbouw, stedenbouw tot natuur en recreatie. Het mag niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Voor de bedrijfsvoering in de agrarische sector is het onttrekken van grond- en oppervlaktewater in periodes van droogte uiterst belangrijk. Actuele informatie hierover staat op de website van Waterschap Limburg.
Wat kun je zelf doen?
Gemeenten, waterbedrijven en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen. Klik hier voor meer informatie over wat je zelf kunt doen om water te besparen.
Video: nu moet ik iets gaan doen
Twee inwoners van Limburg hebben zich goed voorbereid op ons water. De één heeft zijn garage aangepast op extreme regenval. De ander heeft ook voorbereidingen getroffen voor wanneer de Maas opnieuw overstroomd.