Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen?

Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen. Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in steden is namelijk privaat terrein. 

Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?

Tegel eruit groen erin

Meer groen in de tuin zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan. Bij een volledig bestrate tuin, kan het lang op de tegels blijven liggen. Lees hier meer

Regenwater in de ton

Bewaar regenwater in een ton en laat het niet direct het riool in lopen. Gebruik het water bijvoorbeeld in de tuin. Lees hier meer

Groen op het dak

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak kan ongeveer 50% van het regenwater opnemen en weer afgeven in de atmosfeer.

Dakwater afkoppelen

Afgekoppeld dakwater komt in een infiltratievoorziening onder de grond en zakt daarna geleidelijk de grond in.

Video: Anders omgaan met regenwater

We krijgen vaker te maken met extreme neerslag. Denk aan buien waarbij in één keer net zoveel regen valt als normaal in een hele maand. Bij extreme hoosbuien kan het riool vaak de watervloed niet aan. Deze inwoner van Limburg heeft zélf maatregelen genomen. Waterschap Limburg maakte een brochure met nog meer handige tips over wat je zelf kunt doen tegen wateroverlast in je woning. 

Anders omgaan met regenwater

Regenwater komt stromend hier naar beneden.
En dan heel snel is deze put helemaal vol en borrelt alles terug.
Neemt niks meer op.
En op enig moment ontstaat hier een overdaad van water, bij zo'n stortbui.
En loopt het zo het erf af.
En uiteindelijk kan het maar een kant op. Dat is naar binnen.
En dat hebben we hier dus ook gehad.
Waardoor alle kelders hier beneden zijn ondergelopen.
Dan sta je voor de keuze, wat doe je daarmee.
En daar heb ik wat op gevonden.
In dit geval heb ik 16 van die infiltratiekratten in de grond laten aanbrengen.
En ik denk dat huizen met souterrains  niet anders kunnen dan voorzieningen treffen.
Voor de nieuwe tijd die we in gaan.
Die we dan noemen klimaatverandering.

Video: Als ons water je huis in stroomt

Ons klimaat verandert. Daardoor zullen we vaker te maken krijgen met enorme hoosbuien. Als het riool dat niet aan kan, wil het rioolwater nog wel eens het huis binnenstromen via de wc of een doucheputje. Heel smerig. Met een paar simpele ingrepen kun je dat zelf voorkomen, zoals Sylvia Waag, bewoner van een oude wijk in Utrecht laat zien. 

Als ons water je huis in stroomt

In de wijk Lombok, een prachtige wijk.
Maar bij hevige regen drukt het regenwater het riool terug naar binnen.
In 2014, ik weet echt nog dag,  het was een maandag.
En overal lag water door het huis heen.
Direct dweilen en gaan regelen.
Via het doucheputje liep het zo over de vloer heen de gang in.
En vervolgens ging het daar de slaapkamer een klein beetje in.
En toen kwamen uit bij de wc en bij de wc is het dan ook omhoog komen.
En toen ging het uiteindelijk één kamer in.
Als het je woning bedreigt, dat is zo persoonlijk.
Ik had echt het idee: de helft van mijn huis is weg.
Er is heel veel handelingsperspectief als bewoner.
En wij wisten het ook niet, maar je hebt ballonnetjes voor in de  wc.
Een pijpje op je putje, bij een bouwmarkt heb je voor een tientje opgelost.
In je eigen huis zul je, kun je en moet je dingen gaan doen.
Het speelt natuurlijk ook dat er in de toekomst alleen maar meer regen blijft komen.
Het is heel actueel en heel urgent.
En in deze wijk en in de Zeeheldenbuurt komt nu een apart hemelwaterafvoer.
En de bewoners zorgen dat hun hemelwater van het dak en de tuin.
Aan die nieuw pijp wordt aangeboden.
Ja, dan heb je wel een hele robuuste oplossing.

Hoe kun je zelf bijdragen aan het voorkomen van droogte?

Gemiddeld verbruikt een huishouden honderden liters drinkwater per dag. Het totale waterverbruik ligt echter nog twintig maal zo hoog. Dit ‘verborgen’ water wordt gebruikt bij de productie en transport van voedsel en producten. Slechts vier procent van ons kraanwater wordt gebruikt  voor eten en drinken. Het meeste water in ons land wordt gebruikt voor doeleinden waarvoor geen drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is. Dit waterverbruik heeft een mondiale impact en brengt het totale ecosysteem in de wereld in gevaar. Lees hieronder wat jij kunt doen om water te besparen. Of bereken hier je waterverbruik en zie hoe je kunt besparen. Wil je weten wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering of wil je tips voor een duurzamer leven? Klik dan eens op de links onderaan deze pagina.

Schoonmaken

 • Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is, als je je houdt aan een aantal regels. Lees voor het volledige onderzoek ook: zelf afwassen is meestal beter dan de afwasmachine.
 • Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Hierdoor kun je het spoelwater in principe gewoon gebruiken voor je tuin.
 • Let op lekkende kranen. Dit lijkt een geringe besparing maar een flink druppelende kraan kan 15.000 liter water verkwisten.
 • Meer tips om zo slim mogelijk met de hand af te wassen.
 • Meer tips om zo energiezuinig mogelijk met de vaatwasser om te gaan.

Wassen

 • De minst aantrekkelijke maar beste tip is natuurlijk minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
 • Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
 • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten die het oppervlaktewater zo weinig mogelijk belasten.
 • Heb je een hele oude wasmachine en sta je voor een reparatie, kies dan voor een nieuwe. Oude apparaten verbruiken tegenwoordig de helft meer dan de nieuwe.
 • Kies voor een wasmachine met een A-label.

Toilet

 • Vervang een oud toilet door een nieuwe. Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan de nieuwe potten. Dit kan wel eens de helft schelen. Je kunt de oude stortbak ook ‘opvullen’ met bijvoorbeeld een volle waterfles.
 • De meest toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.
 • Maak gebruik van regenwater of grijs water om de toilet mee door te spoelen. Het is natuurlijk gek dat wij onze toiletten doortrekken met heerlijk schoon drinkwater.
 • Laat een lekkende stortbak meteen repareren. Een lekke stortbak herken je vaak aan een klein straaltje water wat steeds de pot in loopt. Daarnaast kun je het vaak ook horen omdat de stortbak steeds wordt bijgevuld.

Ons Water - Helga van Leur

Ons klimaat verandert. Weervrouw Helga van Leur schetst welke gevolgen dat voor ons kan hebben. Je kunt er maar beter op zijn voorbereid dat je mogelijk soms een paar dagen op jezelf kunt zijn aangewezen. Ook als je boven de zeespiegel woont.

Ons Water - Helga van Leur (korte versie)

Helga van Leur: “De effecten van klimaatverandering in Nederland merk je vooral aan het extremer worden van het weer en de dreiging van het water, zowel vanaf de zee, maar ook vanaf de rivieren en uit de hemel.

Ik heb het een keer gehad water op straat, dat is knap vervelend. Want je wc begint te borrelen en je hebt het idee dat je dak begint te lekken, dus het voelt niet veilig. Nou kun je op een appje kijken: Overstroom ik. Daar schijn ik helemaal niet te overstromen als de dijken breken. Dus qua huis zit ik goed. Maar goed, je moet wel altijd zorgen dat je voldoende boodschappen in huis hebt. Dat als je weet dat de dreiging er is, dat je voldoende water in huis hebt. Dat je in elk geval een paar dagen kunt overleven.

Er zijn twee dingen die je moet doen. Van tevoren duurzaam inkopen. Zorgen dat we de verstoring van de atmosfeer niet meer zo ver laten komen. En wat je acuut kunt doen is te voorkomen dat je hele straat onderloopt doordat alles betegeld is bijvoorbeeld. Veel meer groen in je tuin zodat het fijnstof afgevangen kan worden. Dus op twee manieren kan je actie ondernemen.”

Wat kun je zelf doen tegen klimaatverandering?

Meer over zelf water besparen

Iedereen doet wat

Klimaatklappers