Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen. Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in steden is namelijk privaat terrein.

Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?

Tegel eruit groen erin

Meer groen in de tuin zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan. Bij een volledig bestrate tuin, kan het lang op de tegels blijven liggen. Lees hier meer

Regenwater in de ton

Bewaar regenwater in een ton en laat het niet direct het riool in lopen. Gebruik het water bijvoorbeeld in de tuin. Lees hier meer

Groen op het dak

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak kan ongeveer 50% van het regenwater opnemen en weer afgeven in de atmosfeer.

Dakwater afkoppelen

Afgekoppeld dakwater komt in een infiltratievoorziening onder de grond en zakt daarna geleidelijk de grond in.

Hoe kun je zelf bijdragen aan het voorkomen van droogte?

Gemiddeld verbruikt een huishouden honderden liters drinkwater per dag. Het totale waterverbruik ligt echter nog twintig maal zo hoog. Dit ‘verborgen’ water wordt gebruikt bij de productie en transport van voedsel en producten. Slechts vier procent van ons kraanwater wordt gebruikt  voor eten en drinken. Het meeste water in ons land wordt gebruikt voor doeleinden waarvoor geen drinkwater kwaliteit noodzakelijk is. Dit waterverbruik heeft een mondiale impact en brengt het totale ecosysteem in de wereld in gevaar. Lees hieronder wat jij kunt doen om water te besparen. Klik ook op de onderstaande link 'wat kun je zelf doen tegen klimaatverandering?' voor nog meer handige tips.

Schoonmaken

 • Over het algemeen geldt dat met de hand afwassen beter is, als je je houdt aan een aantal regels. Lees voor het volledige onderzoek ook: zelf afwassen is meestal beter dan de afwasmachine.
 • Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis. Hierdoor kun je het spoelwater in principe gewoon gebruiken voor je tuin.
 • Let op lekkende kranen. Dit lijkt een geringe besparing maar een flink druppelende kraan kan 15.000 liter water verkwisten.
 • Meer tips om zo slim mogelijk met de hand af te wassen.
 • Meer tips om zo energiezuinig mogelijk met de vaatwasser om te gaan.

Wassen

 • De minst aantrekkelijke maar beste tip is natuurlijk minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
 • Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
 • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten die het oppervlaktewater zo weinig mogelijk belasten.
 • Heb je een hele oude wasmachine en sta je voor een reparatie, kies dan voor een nieuwe. Oude apparaten verbruiken tegenwoordig de helft meer dan de nieuwe.
 • Kies voor een wasmachine met een A-label.

Toilet

 • Vervang een oud toilet door een nieuwe. Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan de nieuwe potten. Dit kan wel eens de helft schelen. Je kunt de oude stortbak ook ‘opvullen’ met bijvoorbeeld een volle waterfles.
 • De meest toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.
 • Maak gebruik van regenwater of grijs water om de toilet mee door te spoelen. Het is natuurlijk gek dat wij onze toiletten doortrekken met heerlijk schoon drinkwater.
 • Laat een lekkende stortbak meteen repareren. Een lekke stortbak herken je vaak aan een klein straaltje water wat steeds de pot in loopt. Daarnaast kun je het vaak ook horen omdat de stortbak steeds wordt bijgevuld.