Over ons water

Met Ons Water willen we Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. We zullen de komende jaren meer moeten doen en meer moeten investeren om Nederland te beschermen tegen water. Maar ook om te kunnen blijven genieten van water. En om onze watervoorraad op orde te houden.
 

Het lijkt heel gewoon dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Dat we allemaal veilig zijn achter onze dijken en duinen. We hebben het ook goed geregeld. Maar het is nooit af, en het is niet vanzelfsprekend.

Op onswater.nl vind je voorbeelden van hoe we in Nederland aan schoon en veilig water werken. En wat je zelf kunt doen. Tips voor waterbelevenissen. En bijzondere waterverhalen van mensen die in hun dagelijkse leven met water bezig zijn. De website wordt steeds aangevuld. Kijk dus regelmatig weer eens bij Ons Water!

Met de activiteiten en werkzaamheden van Ons Water dragen we bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). In 2015 spraken de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) af om aan deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen te werken. Zo willen we van de wereld een betere plek maken in 2030. Er zijn veel verschillende doelen. Ze gaan over het bestrijden van armoede, het streven naar gendergelijkheid en het verbeteren van kwaliteitsonderwijs. Maar ook over duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen voor iedereen (SDG 6), zorg voor het leven in water (SDG 14) en samenwerking om de doelstellingen te bereiken (SDG 17). Aan deze laatste drie doelen draagt Ons Water bij.

Ons Water is een samenwerkingsverband van: waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin, VNG en IPO.

(Beelden vanuit de lucht van een dorp achter een dijk, een kustlijn en een varend binnenschip. Beeldtekst: Beleef... Een vrouw:)

STUWENDE MUZIEK

VROUWENSTEM: Wij hebben gedacht met het Deltaplan dat wij technisch de zee de baas konden zijn.

DE STUWENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(Beeldtekst: Nadenken over... Water slaat tegen rotsen. Een man:)

MANNENSTEM: Ik dacht dat ik het kende maar ik ken het water nog niet. Het is m'n vriend en het is m'n vijand.

DE STUWENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(Beeldtekst: Alert op... Auto's rijden door een ondergelopen straat. Beeldtekst: Voorbereid op... Een vrouw in een weiland:)

DE STUWENDE MUZIEK STOPT

Waar we nu staan, staat sowieso elke winter een meter water.

MANNENSTEM: We zijn, zeg maar, een beetje los komen te staan van iets waar we, in ieder geval in de Nederlandse geschiedenis juist heel erg mee verbonden waren, dat water.

(Aldus een man. Beeldtekst: Verbonden met... Een containerschip ligt in een haven. Beeldtekst: Ruimte voor... Verschillende stormvloedkeringen. Een man:)

MEESLEPENDE MUZIEK

De klimaatomstandigheden zijn dat we meer extremen zullen kennen.

(Beeldtekst: Verantwoordelijk voor... Een vrouw:)

DE MEESLEPENDE MUZIEK SPEELT VERDER

Preventief zijn we heel goed in mooie dijken maken maar als het echt een keer misgaat, ja, wat gaan we dan doen?

(Beeldtekst: Innovatief met... Een nieuwe sloot.)

VREDIGE MUZIEK

Je moet echt veel meer kijken naar andersoortige oplossingen.

MAN: In die zin moeten we al slimme, toekomstbestendige oplossingen verzinnen.

Als je dan een plek hebt waar het water naartoe gaat, is dat veel beter.

DE VREDIGE MUZIEK WORDT WEER MEESLEPENDE MUZIEK

(Beeldtekst: ...is schoon. Iemand vult een glas met water uit de kraan. Een)

MAN: Ik denk dat de behoefte aan waterbesparende maatregelen groter wordt.

(Beeldtekst: Trots op... Kinderen spelen in fonteinen en in de zee. Mannen met oranje hesjes zitten te pauzeren bij een rivier. Op een lichtblauwe achtergrond verschijnt de beeldtekst: Beleef ons water. www.onswater.nl.)

DE MEESLEPENDE MUZIEK SPEELT VERDER

DE MEESLEPENDE MUZIEK EBT WEG