Op deze pagina kun je als professional terecht voor allerlei informatie over verschillende middelen. Werk je bij een gemeente, waterschap of andere overheidsinstelling? Of houd je je bezig met water- of klimaateducatie? Neem dan hieronder een kijkje voor het aanbod.
Wil je een actie organiseren om inwoners bewust te maken van mogelijke gevolgen van klimaatverandering? Of wil je ze stimuleren om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie, bijvoorbeeld door hun tuin te vergroenen? Dan kan deze toolkit je helpen om van je actie een succes te maken.
De toolkit is in de eerste plaats bedoeld voor gemeenten, maar kan ook handig zijn voor bijvoorbeeld waterschappen, provincies en veiligheidsregio’s. Op deze pagina van klimaatadaptatie Nederland zie je waar de toolkit uit bestaat en kun je doorklikken naar de verschillende onderdelen.
Week van Ons Water - algemeen
Twee keer per jaar faciliteren we een Week van Ons Water. Kijk voor actuele data op www.weekvanonswater.nl. Om jouw communicatie voor de Week van Ons Water nog zichtbaarder te maken, stellen we communicatiematerialen beschikbaar die je kunt aanpassen voor je eigen activiteit.
Download dus al je benodigde middelen uit deze toolbox en zorg dat je activiteit gezien wordt. Veel succes met het organiseren! Lever je activiteit aan via dit formulier, dan zorgen wij dat hij op de site komt!
LET OP: DEZE TOOLBOX WORDT REGELMATIG BIJGEWERKT EN VOORZIEN VAN NIEUWE MATERIALEN!
- Beachflag
- Vlag
- Spandoek
- Foto Tool: Voeg een Ons Water slogan toe aan je eigen foto
- Infographic Wateroverlast voor Social Media
- Infographic Wateroverlast voor Websites
- Duik in de Week van Ons Water banner V-1: Schoon en gezond water bij jou in de buurt
- Duik in de Week van Ons Water banner V-2: Alles over water in en om het huis
- Duik in de Week van Ons Water banner V-3: Alles over schoon en gezond water
- Advertentie: Zo maak je de tuin watervriendelijk
- Social Media Infographics: Watervriendelijke tuin
- Campagnebeeld Voorjaar (liggende foto)
- Campagnebeeld Voorjaar (staande foto)
- Campagnebeeld Najaar (staande foto)
- Campagnebeeld Najaar (liggende foto)
Met deze campagne willen we informatie bijeenbrengen en toegankelijk maken. Door voorbeelden te geven van activiteiten en initiatieven helpen we overheden en inwoners om tuinen klimaatadaptief en biodivers in te richten. Hieronder vind de je campagne logo's en de visuele richtlijnen:
Voor periodes van droogte of juist hevige regenval kun je via social media tips delen over waterbesparing of het voorkomen van wateroverlast. Ze zijn als serie te gebruiken (met verbindingsstreepje), maar ook los of door elkaar heen. Geef waar nodig context mee over de betreffende tip en verwijs naar verdere informatie op je eigen site of onswater.nl. Mocht je andere bestandsformaten nodig hebben, stuur dan een mail naar redactie@onswater.nl
Tijdens evenementen kun je gebruik maken van de blokkenset van Ons Water of de zolder van overstroomik. Informatie over kosten en beschikbaarheid via evenement@onswater.nl.
- Handleiding zolder (Zolder overstroomik.zip)
- Handleiding blokken (Handleiding blokken Ons Water.pdf)
- Zolderspel (klein). Geschikt voor groep 7/8 van de basisschool en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
Animaties
- Animatie blijven 1 (Blijven 1.mp4)
- Animatie blijven 2 (Blijven 2.mp4)
- Animatie overkoepelend (Overkoepelend.mp4)
- Animatie vertrekken 1 (Vertrekken 1.mp4)
- Animatie vertrekken 2 (Vertrekken 2.mp4)
- Banners/widgets (Banners overstroomik.zip)
- Infographics (Infographics overstroomik.zip)
Films
- Overstroomik the movie NL met ENG ondertiteling (RWS MEGO v4 NL ENGsubs.mp4)
Als je gebruik wilt maken van een groter formaat filmpje, kun je mailen naar redactie@onswater.nl
Spellen
- Zolderspel (klein). Geschikt voor groep 7/8 van de basisschool en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
Inzicht in de leefstijl van jouw doelgroep op het gebied van klimaatverandering en waterbeheer.
Om te weten hoe belangrijk water is voor Nederlanders heeft Ons Water de Waterpeil ontwikkeld. Die meet het waterbewustzijn van Nederlanders en brengt deze in kaart.
Moodfilm in 3 formaten
- Moodfilm 7MB – web (Moodfilm 1 web.mp4)
- Moodfilm 25MB (Moodfilm 1 25 MB.mp4)
- Moodfilm 300MB (Moodfilm 1 300 MB.mp4)
Als je gebruik wilt maken van een groter formaat filmpje, kun je mailen naar redactie@onswater.nl
Algemeen
- Trijn Visser uit Marken. Trijn Visser weet hoe hoog het water op Marken heeft gestaan tijdens de watersnoodramp van 1916. Sinds de Afsluitdijk klaar is, bleef Marken droog. Maar blijft dat zo als de zeespiegel blijft stijgen?
- Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Nederland is altijd al kwetsbaar geweest voor overstromingen. In het Rijksmuseum zijn daar talloze voorbeelden van te zien. Waaronder een prachtig schilderij van Jan Asselijn van een dijkdoorbraak bij Amsterdam in de 17de eeuw.
- Helga van Leur. Ons klimaat verandert. Weervrouw Helga van Leur schetst welke gevolgen dat voor ons kan hebben. Je kunt er maar beter op zijn voorbereid dat je mogelijk soms een paar dagen op jezelf kunt zijn aangewezen. Ook als je boven de zeespiegel woont.
- Watergezant Henk Ovink. Nederland is kwetsbaar door zijn lage ligging. Maar we hebben er ook veel profijt van.
- Boeren controleren grondwaterkwaliteit. Als er teveel meststoffen in de grond belanden, kunnen die stoffen ook in het grondwater terechtkomen. Met behulp van een meetmethode die is ontwikkeld door Deltares kunnen boeren zelf heel gemakkelijk zien wat de kwaliteit is van het grondwater onder hun land. En of ze dus kunnen bijmesten of beter even kunnen wachten.
- Een regentuin in de Watergraafsmeer. De tuin van Wim Hafkamp en Maxime Look in de Watergraafsmeer in Amsterdam is zo aangelegd dat deze veel regenwater op een mooie natuurlijke manier kan opvangen.
- De Tuin van Jan. Buurtbewoners in Amsterdam-West hebben een tuin aangelegd op een voormalig schoolplein achter de Jan Maijenstraat.
- Susan Visser. In de EO-serie Als de Dijken Breken kun je zien wat er gebeurt als het in Nederland toch een keer fout gaat en we een nieuwe watersnood krijgen. Susan Visser speelt daarin een vrouw die met haar dochter moet vluchten. Hoe waterveilig woont Susan Visser eigenlijk zelf?
- Gijs Scholten van Aschat. In 'Als de Dijken Breken' speelt Gijs Scholten van Aschat de rol van premier in een periode dat Nederland te maken krijgt met een nieuwe watersnoodramp. Hoe groot is die kans eigenlijk? En hoe waterveilig woont hij zelf?
- Bioplastics uit rioolslib. Plastic dat als afval in ons water terecht komt, veroorzaakt een groot milieuprobleem, omdat het niet vergaat. Beter is daarom het gebruik van bioplastics. Die maken ze bij waterschap Brabantse Delta uit het slib van afvalwater.
- Spakenburg en de ramp van 1916 (Hendrik Zijl). Tijdens de watersnoodramp van 1916 stuwde het water de bottervloot van Spakenburg het dorp in. Huizen werden verwoest en bewoners raakten alles kwijt. Honderd jaar later zijn de Spakenburgers de ramp nog altijd niet vergeten.
- Spakenburg en de ramp van 1916 (Peter Korlaar).
- Drentsche Aa. Veehouder Jan Reinder Smeenge ziet zelf hoe belangrijk het is dat er geen overtollige meststoffen in de Drentsche Aa verdwijnen.
- De Onlanden.Het nieuwe natuurgebied de Onlanden vangt overtollig water op en voorkomt zo overstromingen in de stad Groningen.
- Zohoog (Carolien Reindertsen). Een bewoner van het rivierengebied blikt terug op 31 januari 1995 toen zij moest vluchten voor het hoge water.
- Zohoog (Arie Jan Wind)
- Carolien is voorbereid op een overstroming. In 2012 moest Carolien Nijland halsoverkop met haar gezin evacueren, omdat de dijk rond haar dorp niet veilig bleek. Daar heeft ze van geleerd.
- Waterbouwer Joyce Tentij. Jonge waterbouwkundige Joyce Tentij vertelt over de vernieuwde kustversterking aan het Scheveningse strand.
- Anders omgaan met regenwater. We krijgen vaker te maken met extreme neerslag. Denk aan buien waarbij in één keer net zoveel regen valt als normaal in een hele maand. Bij extreme hoosbuien kan het riool vaak de watervloed niet aan. Deze inwoner van Limburg heeft zélf maatregelen genomen.
- Anders omgaan met regenwater. We krijgen vaker te maken met extreme neerslag. Denk aan buien waarbij in één keer net zoveel regen valt als normaal in een hele maand. Bij extreme hoosbuien kan het riool vaak de watervloed niet aan. Deze inwoner van Limburg heeft zélf maatregelen genomen.
- Nu moet ik iets gaan doen. Een ondernemer in Limburg heeft zich goed voorbereid op ons water. Hij is er klaar voor als de Maas een keer mocht overstromen.
- Mijnwater om te verwarmen en te koelen. Toen de mijnen in 1974 sloten, zijn de gangen vol met water gelopen. Dat water wordt nu opgepompt en gebruikt om gebouwen te verwarmen of te koelen.
- Ruimte voor de Rivier. Jan Meeuwissen is schipper op een veerpont over de Rijn bij Millingen. Hij vindt het een goed idee dat de rivier nu meer ruimte krijgt. "Het water zal nog best stijgen, maar ik denk dat we dat goed in hand kunnen houden".
- Water voor een leliekweker. Telers hebben voldoende zoetwater nodig. Maar ook weer niet teveel. Leliekweker Jan Seubring uit Drenthe vertelt hoe belangrijk een goed waterpeil voor hem is.
- Woudagemaal. Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld. Als er veel regen valt, wordt dit gemaal weer op stoom gebracht.
- Muskusratten vangen. Muskusratten ondermijnen met hun gangen de dijken en kades. Simon Dijkstra en Jan van der Sluis zijn de hele dag op pad om deze gravers te vangen.
- Meander Ziekenhuis waterproof. Bij de nieuwbouw van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn alle vitale functies hoger geplaatst. Komt er ooit een overstroming, dan kan het ziekenhuis gewoon doorwerken.
- Vispassages. Sportvisser Frans Schulte ziet de visstand verbeteren in de Caspargouwsewetering nu er vispassages zijn aangelegd langs het gemaal.
- Zilte teelt. Stijging van de zeespiegel maakt het moeilijker om het grondwater zoet te houden. Een alternatief is dan om groenten te kweken die juist zout water nodig hebben.
- Nooit meer een ramp als in '53 (Leendert Becu). Na de ramp van 1953 legden we de Deltawerken aan. Nu verandert het klimaat en stijgt de zeespiegel. Willen we een ramp in de toekomst voor zijn, dan zijn er nieuwe maatregelen nodig.
- Nooit meer een ramp als in '53 (Ria Geluk).
- Oesterkweek. Zeeuwse oesters zijn een gewild product. Alleen bij de juiste waterkwaliteit lukt het de oesters te kweken.
- Waterplein. Twee pleinen in Rotterdam zijn zó ontworpen, dat ze bij hevige regenbuien het overtollige water uit de buurt opvangen. En is het droog, dan kunnen de scholieren van het Zadkine College er lekker chillen.
- De Waterspin. Ruud van Hoorn vertelt over dit project in een grote binnentuin midden in Den Haag. Een stuk groen voor alle omwonenden, waar waterbesparing een hoofdrol speelt.
- Hoogwaterbrigade Kampen. Inwoners van Kampen helpen hun stad droog te houden als vrijwilliger in de Hoogwaterbrigade.
- Dordrecht, stad in het water. Sam Wytema woont in het oude centrum van Dordrecht. Hij is eraan gewend dat het water af en toe in de stad staat. Zijn huis is erop ingericht. Toch blijft het spannend.
- Boerin aan de rivier. Annette Harberink is boerin op een natuurboerderij aan de oever van de IJssel. Ze schippert tussen de belangen van natuurbeheer en Ruimte voor de Rivier.
- Boeren op een terp. De Overdiepse Polder is overloopgebied bij extreem hoogwater. De boerderijen zijn op terpen gezet.
- Als ons water je huis in stroomt - Werner Sikken. Ons klimaat verandert. Daardoor zullen we vaker te maken krijgen met enorme hoosbuien. Als het riool dat niet aan kan, wil het rioolwater nog wel eens het huis binnenstromen via de wc of een doucheputje. Heel smerig. Met een paar simpele ingrepen kun je dat zelf voorkomen, zoals Werner Sikken, bewoner van een oude wijk in Utrecht laat zien.
- Als ons water je huis in stroomt - Sylvia Waag.
Nieuwsbrief
Heb je vragen of wil je graag op de mailinglijst voor de Ons Water Nieuwsbrief of voor de vakdag? Stuur dan een mailtje aan rosanne.kroezen@minienw.nl.