Week van Ons Water

De voorjaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van 1 t/m 15 mei 2022. Het is nog even afwachten hoeveel de coronamaatregelen tegen die tijd zullen toelaten, maar we hebben goede hoop dat er verschillende leuke en leerzame actviteiten mogelijk zijn. De afgelopen twee edities hebben ons geleerd dat er altijd van alles in je eigen buurt – en zelfs in je eigen tuin – te beleven is! 

Zo werd er afgelopen editie een grote landelijke inzamelactie voor medicijnresten georganiseerd en waren er allerlei activiteiten rondom het Vergeten Plantseizoen. Ook zijn er iedere editie leuke fiets- en wandelroutes te ontdekken. 

Kaart

WaterOntdekplek

waterontdekplek

Weizigt Natuurlijk Duurzaam. Van Baerleplantsoen 30, Dordrecht.

De Keringhuis Experience

Experience Keringhuis

het Keringhuis, Maeslantkeringweg 139, 3151 ZZ Hoek van Holland

Stap in de wereld van het waterschap

kinderen tijdens workshop knutselen met plastic

Duurzaamheidscentrum Assen, Bosrand 2, 9401 SL Assen

Fietsroute Oasen: drinkwater in Alphen a/d Rijn

Watertoren De Meije

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland, Nederland

Fietsroute Oasen: Schoonhoven-Krimpen a/d Lek

twee mensen pauzeren tijdens fietstocht

Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland, Nederland

Krekentocht

Biesbosch

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, Nederland

Herfstbevertocht

Zwemmende bever in de Biesbosch

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, Nederland

Rondje Hollandse Biesbosch

Biesbosch

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, Nederland

Rondvaart 600 jaar Sint Elisabethsvloed

plattegrond 600 jaar Sint Elisabethsvloed

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, Nederland

Rondleiding Gemaal Schilthuis

het schilthuis

Oostplein 491, 3031 EP Rotterdam, Nederland

Dijkexcursie Ouderkerk aan den IJssel

dijk met gras

Abelenlaan 1, Ouderkerk aan den IJssel, Nederland

OnderWaterSafari in Natuurmuseum Fryslân

Onderwatersafari in Fries Natuurmuseum

Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden, Nederland

Gratis regenwateradvies

regenton

Tuincentrum De Bosrand, Rietveld 36A, 3443 XC Woerden, Nederland

Ontdek de verborgen pracht van de Ruiten Aa

Vistrap in Ruiten en Aa

Theetuin MoeNieks, Weenderstraat 44, 9541 TC Vlagtwedde

Groenblauwe fietstocht door Enschede

plattegrond waterfietstocht

Enschede, Overijssel, Nederland

Workshops in het Watersnoodsmuseum

deelnemers tijdens workshop dijkjes bouwen

Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk, Nederland

Gezonken reddingen – Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers

gezonken reddingen reddingmuseum

Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers, Willemsoord 60, 1781 AS Den Helder, Nederland

Waterspeurtocht door het Weizigtpark

banner drechtsteden week van ons water 2021

Weizigtpark, Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland

WaterOntdekplek

waterontdekplek

Weizigtpark, Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland

Gratis planten Uitdeelactie

Drie mensen plukken bloemen

Audrey Hepburnplein 1, 6811 EH Arnhem, Nederland

Watersnoodwoning in Nederlands Openluchtmuseum

watersnoodwoning

Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem, Nederland

Open dag rioolgemaal Europalaan Pijnacker

poster week van ons water

Europalaan, 2641 GV Pijnacker, Nederland

Gemaal de Hooge Boezem

flyer open dag gemaal de hooge boezem

Hoogstraat 31, 2851 BB Haastrecht, Nederland

Hieronder vind je een impressie van de activiteiten die tijdens de najaarseditie van de Week van Ons Water in 2021 werden georganiseerd.

Inzamelweek medicijnresten

Medicijnen over?
Laat het milieu niet in de steek,
lever ze in bij je apotheek!


Tijdens de Week van ons Water wordt extra aandacht gevraagd voor het inzamelen van ongebruikte geneesmiddelen bij de apotheek. Gebruikers van geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van geneesmiddelverspillingen én geneesmiddelresten in het milieu. De geneesmiddelresten komen na gebruik door de patiënt via het riool in het oppervlaktewater terecht. Daar is niet zoveel aan te doen, maar burgers en zorgverleners spoelen ongebruikte geneesmiddelen vaak ook door het toilet en de gootsteen.

Zo komt dit medicijnafval in het milieu terecht. Deze medicijnresten in water kunnen een negatief effect hebben op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. Geneesmiddelresten die ingezameld zijn via de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen zuiveren die daarbij vrijkomen. Meer achtergrondinformatie over geneesmiddelresten in het milieu en informatie over waar jij je medicijnresten het beste kunt inleveren is te vinden op de website www.medicijnresten.org.

vis met medicijnresten in buik

Vergeten Plantseizoen

De meeste mensen gaan alleen in het voorjaar in de tuin aan de slag. Maar door te planten in de herfst, neem je alvast een voorsprong op de lente en kun je zo vroeg mogelijk genieten van een groene en bloeiende tuin. Na de zomer blijft de bodem nog een lange tijd warm, waardoor bomen, struiken, vaste planten en bollen beter aarden. In de herfst krijgen deze planten een groeivoorsprong omdat ze voor de winter nieuwe wortels maken. Vorst kan vervolgens geen kwaad, dit is juist het signaal voor planten om in winterslaap te gaan. Zodra het voorjaar aanbreekt beginnen ze meteen te groeien en lopen de eerste knoppen uit.

Tijdens de hele maand oktober schenkt NL Vergroent aandacht aan het najaar als vergeten plantseizoen. Via onze kanalen delen we informatie, inspiratie en tuintips om zo heel Nederland weer opnieuw enthousiast te maken om juist in het najaar actief te planten en aan de slag te gaan in de tuin. Ook op de website van het Vergeten Plantseizoen vind je allerlei handige tips en tricks om het meeste uit je tuin te halen in het najaar.

mensen planten groen
Beeld: ©Beeldbank van de leefomgeving / Beeldbank van de leefomgeving

WaterOntdekplek

De Week van Ons Water begint bij Weizigt al een dagje eerder! Op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober staat op Stadsboerderij Weizigt een spannend watertoestel: de WaterOntdekPlek. Hier kunnen kinderen spelenderwijs ontdekken hoe we in Nederland droge voeten houden. Rivieren, polders, stuwen en uiterwaarden, je ontdekt het allemaal. Trek dus je kaplaarzen aan en kom naar de Stadsboerderij! Kijk hier voor meer informatie.

 

waterontdekplek

Waterspeurtocht door het Weizigtpark

Ook wordt er op 15 oktober een nieuwe waterspeurtocht geopend in het Weizigtpark! Vind alle waterdruppels die in de bomen hangen en voer de bijbehorende doe-opdrachten uit. De speurbladen zitten in een bakje aan het toegangshek van het terrein, aan de zijde van het Koetshuis. Na de Week van Ons Water blijven de druppels nog een tijdje in het park hangen. Wil je meer informatie over deze activiteiten óf heb je de waterspeurtocht gelopen en ben je benieuwd of je alle vragen goed had? Kijk dan op deze pagina.

banner drechtsteden week van ons water 2021

Gezonken reddingen – Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers

Bezoek nu de nieuwe tentoonstelling Gezonken Reddingen in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Deze expositie vertelt de verhalen van een aantal legendarische reddingacties op en rondom de Haaksgronden bij Den Helder en de schepen die tijdens de reddingacties zijn vergaan. Ook vind je er een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit gebied. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- én onderwater verwondert deze expositie iedereen. Kijk hier voor meer info.

gezonken reddingen reddingmuseum

Rondvaart 600 jaar Sint Elisabethsvloed

Het is dit jaar precies zes eeuwen geleden dat de Sint Elisabethsvloed het zuidwesten van Nederland overspoelde. De gevolgen waren desastreus: duizenden mensen verdronken of werden dakloos en hele dorpen verdwenen onder water. In die afgelopen 600 jaar is een uniek natuurgebied gevormd: de Biesbosch. En de Biesbosch beleef je het beste vanaf het water! Tijdens de Week van Ons Water kun je mee op een excursie die je de mooiste plekjes van dit bijzondere natuurgebied laat zien. De excursie start met een inleidend verhaal door een gids bij het wanddoek in de tentoonstelling. Vervolgens stap je aan boord van fluisterboot de Sterling voor een 1,5 uur durende vaartocht onder leiding van Biesboschgidsen door het gebied.

De rondvaart is beschikbaar op vrijdag 22 en vrijdag 29 oktober van 14:00 tot 16:00 en wordt georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht. De prijs van de rondvaart is € 15,00 voor volwassen en € 12,00 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar.

De aanvangstijden voor de tocht variëren, kijk voor exacte tijden op de activiteitenkalender van het Biesboschcentrum Dordrecht.

Wil je meer weten over het speciale themajaar waarin de Sint Elisabethsvloed wordt herdacht? Op deze website vind je meer over de geschiedenis van de ramp en alle activiteiten die in het kader van de herdenking worden georganiseerd. Meer informatie over de rondvaart door de Biesbosch vind je hier.

plattegrond 600 jaar Sint Elisabethsvloed

Workshops in het Watersnoodsmuseum

Het Watersnoodmuseum geeft een indrukwekkend beeld van wat er gebeurd is tijdens en na de ramp van 1953 en de impact hiervan op Nederland. Het is van groot belang dat we ons land (blijven) beschermen tegen het water, onder andere door middel van het aanleggen en onderhouden van dijken. Kinderen gaan zich tijdens de speciale workshop Dijkjes bouwen buigen over de verschillende soorten dijken die er zijn. Daarna gaan steken ze de handen uit de mouwen en gaan ze met zand dijken bouwen op de kaart van Schouwen-Duiveland.

deelnemers tijdens workshop dijkjes bouwen

De tweede workshop die je tijdens de Week van Ons Water in het Watersnoodsmuseum kunt doen heet 'Zinkstukjes maken'.

Na de Watersnoodramp werden er zinkstukken gebruikt om een bodem te maken om de caissons op te plaatsen. Een zinkstuk is een grote gevlochten mat van rijshout. Door het plaatsen van caissons konden dijkgaten worden gedicht. Tijdens deze workshop gaan kinderen aan de slag om een eigen zinkstukje te maken. Als de zinkstukjes af zijn gaan ze afzinken in het water. Meer info over beide workshops vind je op de website van het Watersnoodmusuem.

deelnemers tijdens workshop zinkstukjes maken

Groenblauwe fietstocht door Enschede

Enschede werkt al lange tijd aan het tegengaan van wateroverlast en aan klimaatadaptatie. Wist je bijvoorbeeld dat er in de jaren ‘70 van de vorige eeuw het grootste bergbezinkbassin van Nederland is aangelegd? Ook met de wadi's in Ruwenbos (1993) en het waterplein in Roombeek (2006) liepen ze voorop met innovatieve oplossingen. Een paar jaar geleden begon de gemeente met de aanleg van de Stadsbeek, die nu bijna af is. In 2019 is de Oldenzaalsestraat geheel klimaatadaptief ingericht.

De GroenBlauwe fietstocht leidt je langs al deze bijzondere plekken. Daarnaast kom je langs wadi's, groene daken, beken, bronnen en nog veel meer bezienswaardigheden op het gebied van water en klimaatadaptatie. De fietstocht is gemaakt in samenwerking met 1Twente. De fietsroute vind je hier

plattegrond waterfietstocht

Ontdek de verborgen pracht van de Ruiten Aa

Op de laatste zaterdag in oktober (30 oktober) is het mogelijk om te wandelen in het beekdal van de Ruiten Aa. De wandelingen starten en eindigen vanuit de theetuin MoeNieks in Vlagtwedde. Onder leiding van aquatisch ecoloog, Peter Paul Schollema, kan er op 30 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur meerdere keren een route worden gelopen in het beekdal. Peter Paul zal dan vertellen wat er allemaal wordt gedaan voor de vissen in de Ruiten Aa (zoals de aanleg van vistrappen) en hij legt de noodzaak van hermeandering uit.

Ergens op de route van de wandeling zal de bioloog langs het water macrofaunaonderzoek doen. De wandelaars kunnen dan zien welk waterleven de Ruiten Aa herbergt. Er zal worden uitgelegd wat het onderzoek ons over de kwaliteit van het water vertelt. In de theetuin MoeNieks – het begin- en eindpunt van de wandelingen – is ook een muskusrattenvanger aanwezig om te vertellen over zijn werk. Hij zal enkele opgezette dieren meenemen en vangmateriaal laten zien dat gebruikt wordt door de muskusrattenvangers.

Op dezelfde dag zijn er ook tientallen wandelaars die een lus lopen van 6 of 9 kilometer vanuit de theetuin rondom het Westerwoldepad. Zij doen dit om geld in te zamelen voor Pink Ribbon dat gebruikt wordt voor borstkankeronderzoek. Elders in de regio is dan ook een estafette gaande van wandelaars die samen het honderd kilometer lange Westerwoldepad lopen.

Wil je je aanmelden voor dit evenement? Neem dan contact op via: w.bergman@hunzeenaas.nl

Vistrap in Ruiten en Aa

Rondje Hollandse Biesbosch

Vaar geruisloos met de Sterling, een open fluisterboot, door de prachtige natuur van de Biesbosch. Beleef de Biesbosch vanaf het water en vaar langs rijk begroeide oevers, smalle kreken en de griendkeet. Tijdens de rondvaarten is de schipper de gids en vertelt je van alles over het gebied.

De rondvaart is beschikbaar op dinsdag t/m zaterdag tijdens de Week van Ons Water en wordt georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht. De prijs van de rondvaart is € 9,00 voor volwassen en € 7,00 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar.

De aanvangstijden voor de tocht variëren, kijk voor exacte tijden op de activiteitenkalender van het Biesboschcentrum Dordrecht.
 

Biesbosch

Gratis regenwateradvies

Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds heviger, zomerse dagen heter en perioden van droogte langer. Dit heeft ook gevolgen voor jouw directe omgeving en kan zelfs zorgen voor schade en gezondheidsklachten. Ga aan de slag om je wijk leefbaar te houden. Begin daarvoor in je eigen tuin! Haal tegels eruit, plant een boom, plaats een regenton en zorg dat water makkelijk wegstroomt. Zo blijft uw omgeving aangenaam en is ook de bij blij. Kijk voor handige tips op de website van NLvergroent.

Wil je aan de slag, maar weet je niet goed wat je kunt doen of waar je moet beginnen? Kom dan op 21 oktober tussen 11:00 en 16:00 uur naar Tuincentrum De Bosrand voor gratis advies. Op het Klimaatplein is regenwateradviseur Renée Klein aanwezig. Zij helpt je op weg met het maken van keuzes om je tuin klimaatbestendig te maken. Aanmelden is niet nodig. Deze actie wordt georganiseerd door Tuincentrum De Bosrand, Gemeente Woerden en Hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden.

 

regenton

Herfstbevertocht

Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch. Je herkent ze aan hun bruine vacht en platte staart en je kunt ze in het hele natuurgebied tegenkomen. Kom naar de Biesbosch om deze dieren zelf in de natuur te kunnen zien en ze vast te leggen!

Stap aan boord van de open fluisterboot en vaar in de schemering door de Biesbosch. Kijk goed om je heen, misschien heb je wel een ontmoeting met een van de bevers! De gids vertelt tijdens de vaartocht van alles over deze grote knaagdieren. Het kan wat fris zijn in de avond, warme kleding wordt dan ook aanbevolen.

De bevertocht begint om 16:45 en duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de Week van Ons Water kun je mee op de fluisterboot op zaterdag 16 oktober, woensdag 20 oktober, vrijdag 22 oktober, woensdag 27 oktober en zaterdag 30 oktober. Je kunt de bevertocht boeken voor € 16,00 voor volwassenen en € 13,00 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar.

De aanvangstijden voor de tocht variëren, kijk voor exacte tijden op de activiteitenkalender van het Biesboschcentrum Dordrecht.

Zwemmende bever in de Biesbosch

OnderWaterSafari in Natuurmuseum Fryslân

De OnderWaterSafari is de geheel nieuwe versie van Friesland onder Water, al jaren de meest populaire presentatie van het museum. De OnderWatersafari is een echte interactieve ride. Bezoekers stappen in een voertuig waarmee ze een reis maken door de onderwaterwereld van Nederland. Van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van de Waddenzee. Onderweg zien ze wat er allemaal onder de waterspiegel leeft en gaan ze op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis!

De OnderWaterSafari is alleen toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar. De OnderWaterSafari heeft een bepaalde capaciteit per dag. Om zeker te zijn van toegang boek je een ticket met tijdslot via de website.

Onderwatersafari in Fries Natuurmuseum

Dijkexcursie Ouderkerk aan den IJssel

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en krijgen we te maken met extremere rivierstanden. De waterschappen werken dagelijks aan stevige dijken die al dit water tegen moet houden. Tijdens deze dijkexcursie legt de dijkexpert samen met hoogheemraad Paul van den Eijnden uit wat hier allemaal bij komt kijken. We beginnen met koffie en koek, dan krijgt u een presentatie en tot slot nemen we nog even een kijkje bij de dijk, onder meer waar de dijk doorbrak in 1953.

Deze excursie vindt plaats op zaterdag 23 oktober, van 13:00 tot 15:00 bij De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel. Het adres is Abelenlaan 1. Het evenement is gratis te bezoeken en wordt georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Voor meer informatie of om je aan te melden, kijk hier. Voor dit evenement is een coronatoegangsbewijs verplicht (QR-code via de app corona check) of een negatief testbewijs.

dijk met gras

Rondleiding Gemaal Schilthuis

Rotterdam (en omgeving) ligt onder zeeniveau. Alle regen die valt in Rotterdam Noord en het gebied rond de Rotte moet uiteindelijk weggepompt worden om droge voeten te houden. Dat gebeurt allemaal via het Gemaal Schilthuis. Per minuut kunnen we daar zo’n 1.300.000 liter water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen. Altijd al een kijkje willen nemen bij dit indrukwekkende gemaal? Welkom bij de rondleiding door deskundigen van het waterschap.

De rondleiding vindt plaats op woensdag 27 oktober van 13:00 tot 14:30 bij het Gemaal Schilthuis, Oostplein 491 in Rotterdam. Het evenement is gratis te bezoeken en wordt georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Voor meer informatie of om je aan te melden, kijk hier.

Voor dit evenement is een coronatoegangsbewijs verplicht (QR-code via de app corona check) of een negatief testbewijs.

het schilthuis

Krekentocht

In alle rust ontspannen uitkijken over de rustgevende natuur die de Biesbosch te bieden heeft. Terwijl het veranderende landschap voorbij kabbelt, vertelt de schipper allerlei wetenswaardigheden. Kijk tijdens de vaartocht goed om je heen. Je kunt een ijsvogel voorbij zien vliegen. Deze zijn zo snel, dat je meestal alleen maar een blauwe flits ziet!

De rondvaart is beschikbaar op elke zondag tijdens de Week van Ons Water (dus zondag 17, 24 en 31 oktober) en wordt georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht. De tocht start om 13:30 en eindigt om 15:00. De prijs van de rondvaart is € 14,00 voor volwassen en € 10,00 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar.

De aanvangstijden voor de tocht variëren, kijk voor exacte tijden op de activiteitenkalender van het Biesboschcentrum Dordrecht.

Biesbosch

Fietsroute Oasen: Schoonhoven-Krimpen a/d Lek

Ontdek op de fiets met de mobiele app Route.nl waar ons lekkere kraanwater vandaan komt. Je fietst door Hollandse landschappen en komt langs winvelden en natuurgebieden die Oasen op ecologisch wijze beheert. Je passeert zuiveringslocaties waar we op duurzame wijze kraanwater maken. Neem zeker je bidon mee en les onderweg je dorst bij een van de vele openbare drinkwatertappunten.

De route voor deze fietstocht vind je hier. Wil je voordat je begint met fietsen wat meer informatie over het Nederlandse kraanwater? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Wil je weten hoeveel kraanwater jij gebruikt? Gebruik dan onze handige verbruikstool!

twee mensen pauzeren tijdens fietstocht

Fietsroute Oasen: drinkwater in Alphen a/d Rijn

Ontdek het gebied waar jouw drinkwater vandaan komt! Deze fietsroute neemt je mee door het noordelijk gedeelte van het gebied waaraan Oasen drinkwater levert. Je passeert tijdens deze tocht twee distributiestations (in Hazerswoude en Alphen aan den Rijn) die de regio Alphen aan den Rijn en Leiderdorp voorzien van drinkwater. Je fietst langs de locaties; ze zijn helaas niet toegankelijk voor publiek. Ook passeer je watertoren De Meije. Dit is de laatste watertoren in het voorzieningsgebied van Oasen die nog in gebruik is voor de drinkwatervoorziening. Onderweg kom je langs voldoende openbare drinkwatertappunten van Oasen waar je je waterfles gratis kunt vullen met lekker en gezond drinkwater.

Benieuwd geworden? De route voor deze fietstocht vind je hier!

Watertoren De Meije
Watertoren De Meije

Stap in de wereld van het waterschap

In het Duurzaamheidscentrum Assen vinden verschillende doe-activiteiten plaats waar je meer te weten komt over het werk van een waterschap. Zo is er het spel Hozen en Lozen, een bordspel voor kinderen vanaf 10 jaar. Probeer door de juiste antwoorden te geven je polder droog te houden. Met een kleine peilschaal houd je de waterhoogte bij. Kom je op het weerbericht, dan kun je geluk hebben. Misschien kun je het water dan naar de polder van één van de andere spelers pompen. Als er een polder is overstroomd, verliest deze speler. Als er één speler overblijft, van wie de polder nog redelijk droog is, dan is dit de winnaar! Diegene mag het bordspel meenemen naar huis. 

Een andere activiteit die tijdens de Week van Ons Water wordt georganiseerd is ‘De Wereld van plastic’. Uit dit voorleesboek lezen we een verhaal voor. Verhalen die zijn geschreven door talentvolle Pabo-leerlingen en gaan over een betere, gezondere leefomgeving. Hebben we al dat plastic nou nodig? Met plastic afval knutselen we tot slot iets moois. Waterschap Hunze en Aa's verzorgt deze bijzondere middag!

Tot slot gaan kinderen in de Tuin van de Toekomst onder begeleiding hun eigen duurzame tuintje maken. Hoe ziet jouw tuin van de toekomst er uit? Groen, veel steen? Of juist weinig steen? Wat gebeurt er als je je tuintje vol met stenen legt? Ontdek waar het water heen gaat. Leuk om te doen! Wil je meer weten over hoe je jouw tuin kan vergroenen? Neem dan hier eens een kijkje.

Alle activiteiten en data op een rijtje:

•           Zaterdag 16 oktober, spel Hozen en Lozen
•           Dinsdag 19 oktober, spel Hozen en Lozen
•           Donderdag 21 oktober, voorlezen uit De Wereld van Plastic + knutselen 
•           Vrijdag 22 oktober, voorlezen uit De Wereld van Plastic + knutselen 
•           Zondag 24 oktober van 13.00 – 13.45 uur 14.15-15.00, De Tuin van de Toekomst

kinderen tijdens workshop knutselen met plastic

De Keringhuis Experience

Vanaf vrijdag 15 oktober t/m zondag 24 oktober kun je bij het Keringhuis terecht voor “De Keringhuis Experience”. Deze volledig nieuwe, interactieve rondleiding is het ideale gezinsuitje waarbij er voor ouders én kinderen van alles te doen is. De rondleiding van 60 minuten bestaat uit een uitleg over de omgang met het water in de provincie Zuid-Holland en de uitdagingen voor de toekomst in ons waterlandje. Daarna volgt een bezoek aan de Maeslantkering, waarbij de gids uitlegt hoe deze grootste robot ter wereld werkt.

Ook kun je in de Keringhuis Experience Rooms spelen. In deze kamers speel je twee verschillende spellen op een touchscreen. In kamer 1 ga je een moderne nieuwbouwwijk inrichten en in kamer 2 krijg je de kans om de Maeslantkering te sluiten. Aan het einde krijg je een heerlijk kopje koffie met appeltaart of een frisdrank met broodje hotdog. De kinderen mogen als toetje ook nog een ijsje uitkiezen.

Deze activiteit kost € 10.00 voor volwassenen en € 7.50 voor kinderen. Kijk hier voor meer informatie en om te reserveren.

Experience Keringhuis

Watersnoodwoning in Nederlands Openluchtmuseum

Bezoek de Noorse watersnoodwoning uit 1954 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier kun je ervaren hoe de familie Luijbrechts in een -door Noorwegen geschonken- pre fab woning na de watersnood terugkijkt op de grote ramp. De houten woning is nog precies zo ingericht als in de jaren vijftig, maar het biedt ook doorkijkjes naar het heden en de toekomst. Zo is er aandacht voor klimaatverandering en het belang van waterbeheer.

De witte zuil in de woning presenteert de website overstroomik.nl. Geef een postcode op en kijk hoe hoog het water bij jou kan komen. Wat betekent dit eigenlijk? Kun jij nog WhatsAppen, heb je nog stroom? En ga je weg of kun je beter thuis blijven tijdens een overstroming? Bereid je voor met de tips op overstroomik.nl. Meer informatie over de Watersnoodwoning vind je hier.

watersnoodwoning

Open dag rioolgemaal Europalaan Pijnacker

Neem een kijkje in het riool en laat je inspireren om je tuin voor te bereiden op extremer weer. Tijdens de open dag op zaterdag 30 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur aan de Europalaan 20 zijn er verschillende activiteiten waar je aan kunt meedoen:

*            Kijk mee in het riool en luister naar de uitleg;
*            Ontvang groene tuintips van een hovenier;
*            Leer wat er leeft in de bodem;
*            Maak blije bijenbommen;
*            Ga met de trein naar het Groen Klimaatplein in Intratuin

En er is nog veel meer te doen! Benieuwd geworden? Kom dan vooral een kijkje nemen op 30 oktober!

poster week van ons water

Bezoek Gemaal de Hooge Boezem

Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag al het land nog boven de afwaterende stromen.

Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden? Maquettes, films, kaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.

Wil je meer weten over dit bijzondere gemaal? Bezoek dan op 31 oktober de open dag! Van 13:00 tot 16:00 kun je van alles leren over de geschiedenis, zijn er rondleidingen en kun je luisteren naar verschillende presentaties van onder andere een dijkgraaf en een machinist! Meer informatie vind je op de flyer hieronder. 

flyer open dag gemaal de hooge boezem