Week van Ons Water

Van 1 t/m 16 mei was de voorjaarseditie van de Week van Ons Water 2021. De volgende Week van Ons Water zal in het najaar plaatsvinden van 16 t/m 31 oktober. De afgelopen editie was helaas nog iets anders dan de voorgaande jaren. Grote evenementen en activiteiten waar veel mensen samen komen lieten nog even op zich wachten, maar niet getreurd. Er is altijd van alles in je eigen buurt – en zelfs in je eigen tuin – te beleven! 

Zo lopen er op dit moment allerlei acties rondom het vergroenen van je tuin en zijn er leuke fiets- en wandelroutes te ontdekken. Ook wordt er van alles georganiseerd rondom het thema Biodiversiteit en kun je met de hashtag #NatuurlijkDichtbij jouw acties en foto’s met ons delen! Nieuwsgierig? Bekijk dan eens de eerdere edities van de Week van Ons Water.

Mensen die wandelen. Links staat een koe in een weiland, rechts is water.

Alle activiteiten van deze editie van de Week van Ons Water vind je in het overzicht hieronder.

Groene en watervriendelijke tuinen

Het is tijd om samen de tuin in te gaan, want in de tuin begint het! Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpen we jou en je gemeente om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Wist je bijvoorbeeld dat je rondom je eigen huis al van alles kan doen om zo goed mogelijk met het veranderende klimaat om te gaan? Plaats bijvoorbeeld een regenton of verwijder wat tegels om wat extra groen te planten! Ook als je geen tuin hebt is er genoeg te doen, bijvoorbeeld op je balkon of op je dak. Of wat dacht je van een geveltuintje voor de deur?

Wij hebben alle tips en leuke activiteiten op een handige plek voor je verzameld: op ons digitale platform NL vergroent! Neem snel een kijkje en ontdek wat jij allemaal kunt doen.

Drie mensen plukken bloemen

NK Tegelwippen

Een van de acties waar je tijdens de Week van Ons Water aan kunt deelnemen is het NK Tegelwippen. Deze landelijke wedstrijd loopt van 30 maart t/m 30 september en biedt gemeentes de kans om de strijd met elkaar aan te gaan en zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Heb jij tegels gewipt? Kijk dan of jouw gemeente bij de actie is aangesloten. Als dit het geval is worden de tegels die jij hebt verwijderd opgeteld bij de tegelteller van jouw gemeente en zijn jullie weer een stukje dichter bij de winst! Doet jouw gemeente niet mee? Geen probleem: dan worden je tegels gewoon opgeteld bij de nationale teller en draag je op die manier je steentje bij. 

Wil je weten wat je kunt doen met de ruimte die jouw gewipte tegels achterlaten? Kijk dan op de handige pagina ‘Groene vingers in 7 stappen’ die het NK Tegelwippen samen met Stichting Steenbreek heeft samengesteld. In de gids vind je onder andere tips over hoe je de grond vruchtbaar kunt maken en welke begroeiing je het beste waar kunt planten.

Logo NK Tegelwippen

Groene Daken actie

Hevige neerslag, hogere temperaturen en periodes van droogte hebben effect op het klimaat en onze leefomgeving. We zoeken allemaal naar slimme oplossingen die risico‘s op problemen en vervelende schade verkleinen. Een groen dak is zo’n oplossing!

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht organiseert tijdens de Week van Ons Water samen met Groendakcoach een groene daken actie, waarbij inwoners zich kunnen aanmelden voor een gratis dakinspectie. Daarna kunnen zij tegen een gunstige vierkantemeterprijs een groen dak aanschaffen. Naast klimaatadaptatie leveren groene daken ook een positieve bijdrage aan de biodiversiteit op en rondom je huis.

Woon jij in gemeente Hendrik-Ido-Ambacht? Dan kun je je hier inschrijven voor een dakinspectie van Groendakcoach. En er is meer goed nieuws: het hoogtepunt van de groene daken actie is namelijk de verloting van 10 m2 gratis groen dak!

Woon je niet in Hendrik-Ido-Ambacht en wil je toch aan de slag met het vergroenen van je dak? Neem dan eens een kijkje op de Groen Dak pagina van Milieu Centraal.

Groendak in Hednrik-Ido-Ambacht

Fietsroutes langs het Zeeuwse Waterverleden

Zeeland ligt vol historie. De eeuwenlange strijd tegen het water heeft allerlei objecten achtergelaten. Verspreid over het Zeeuwse landschap laten deze elementen je zien hoe men vroeger met het woeste water omging. Op de eilanden Tholen en Noord-Beveland zijn twee fietsroutes uitgestippeld die je meer leren over het waterschapsverleden van Zeeland.

De routes leiden je langs verschillende oudheden en zijn zowel online te downloaden als op te vragen op papier. De fietsroutes worden beschikbaar gesteld door waterschap Scheldestromen en zijn hier te bekijken.

Fietsroute Scheldestromen

Waterroutes via de Fietsersbond routeplanner

De fietsersbond heeft enkele mooie routes geselecteerd die je langs verschillende Nederlandse waterlandschappen leiden. Fietsend langs dijken, ouderwetse sluizen, molens, molenstompen en gemalen krijg je een beeld van het hedendaagse waterbeheer en komen heden en verleden bij elkaar. 

In de Fietsplanner zijn toelichtingen te vinden bij de verschillende waterwerken die je passeert om je extra informatie te geven over wat je tijdens je fietstocht tegenkomt. Zo zijn de fietstochten naast dat ze leuk zijn dus ook nog eens leerzaam! 

De routes ‘Door de Zuidplaspolder’ en ‘Langs de Rotte’ zijn een samenwerking tussen Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de Fietsersbond en zijn te volgen op zaterdag 8 mei. Beide routes zijn te vinden op de routeplanner van de Fietsersbond en in de fietsersbondapp.

Molen de Windlust
Beeld: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Speurtocht in de haven van Lauwersoog (met cultuurhistorische fietsroute!)

Een dijk lijkt misschien op een grote heuvel met gras en stenen, maar wist je dat er ook dieren op leven? Er zijn heel veel verschillende soorten insecten, krabben, vissen en planten op en om de dijk te ontdekken!

Een goede manier om van alles over de dijk bij de Lauwersmeerhaven te leren is de Zintuigenspeurtocht. Voer alle opdrachten uit en kijk, ruik en luister goed om erachter te komen wat er allemaal leeft in dit gebied. Hier vind je een handige printversie van de speurtocht. 

Naast deze speurtocht biedt waterschap Noordzijlvest tijdens de Week van ons Water ook een leuke fietsroute aan. De route loopt van het gemaal de Waterwolf naar het Activiteitencentrum Lauwersnest via 8 cultuurhistorische objecten. De fietsroute is 18 km lang en de beschrijving van de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is hier te vinden. 

Dijk Noorderzijlvest

Waterweetjes van het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum is helaas nog even gesloten, maar ze hebben heel veel leuke wateractiviteiten die je gewoon thuis kunt doen! Zo zijn op de ‘Waterweetjes’-pagina tijdens de Week van ons Water allerlei leuke en leerzame proefjes te vinden.

Ontdek waarom een boot blijft drijven, en wat nou eigenlijk het verschil is tussen zoet en zout water? Je hebt alleen materialen nodig die in ieder huishouden te vinden zijn! Als je klaar bent met experimenteren kun je ook nog een kijkje nemen in het 'museum bij je thuis', waar je virtuele rondleidingen kunt volgen, spelletjes kunt spelen en nog veel meer!

Waterproefje in Zuiderzeemuseum
Beeld: Madelon Dielen

Regentonactie van gemeente ’s-Hertogenbosch

Inwoners van ’s-Hertogenbosch krijgen van 1 tot en met 31 mei 2021 25 euro korting op een regenton! De gemeente wil inwoners inspireren om in hun eigen tuin aan de slag te gaan en zo een bijdrage te leveren aan het regenwaterbestendig maken van het gebied.

Een regenton is een slimme manier om eenvoudig schoon regenwater op te vangen. Je kunt het water vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de planten in je tuin water te geven. Zo bespaar je makkelijk kostbaar drinkwater en ontzie je tegelijkertijd de rioleringen tijdens zware hoosbuien om wateroverlast te voorkomen. 

Wil je meer weten over de regentonactie? Hier vind je meer informatie over hoe je de korting kunt krijgen en waar je jouw regenton kunt aanschaffen!

Tuin met gieter
Beeld: Gemeente s'-Hertogenbosch

De grote Online Waterquiz

Doe mee met deze spetterende online waterquiz en test je kennis over water en waterbeheer! De quiz vindt plaats op woensdag 12 mei om 16:00 en deelname is gratis. Meedoen is heel eenvoudig en er zijn bovendien mooie prijzen te winnen. Op deze pagina zal in aanloop naar de quiz de link om deel te nemen worden geplaatst.

De waterquiz wordt georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en als jij de grote waterbaas wordt win je dan ook een privétour langs de waterparels in het gebied. Vele waterdeuren zullen voor je geopend worden!

De tweede prijs van de waterquiz is een dagje Diergaarde Blijdorp in Rotterdam! Het voorplein bij de entree van deze dierentuin is klimaatbestendig. Wat dat betekent zal worden uitgelegd tijdens jouw bezoek. Plaats drie wordt beloond met gratis watertips voor in en om je huis. Het HHSK-team komt naar je toe en gaat samen met jou kijken hoe je je huis en tuin/balkon klimaatbestendiger kunt inrichten.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseert nog meer leuke activiteiten tijdens de Week van ons Water. Ben je benieuwd? Neem dan vooral een kijkje op de website!

Waterbazen Waterquiz

Waterdiertjes tellen in je achtertuin

Wist jij dat er van alles leeft in al het water rondom je huis? Je vindt er bijvoorbeeld waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en nog heel veel andere waterdieren! Het onderzoeksproject de Nationale Waterdiertjestelling probeert de biodiversiteit van ons water beter in kaart te brengen. 

Dit jaar staat de telling tijdens de Week van ons Water in het teken van de waterkwaliteit in de Nederlandse tuinvijvers. Naast dat mensen vijvers in hun tuin nemen omdat ze het mooi vinden, draagt het ook bij aan het versterken van de biodiversiteit in Nederland én aan het voorkomen van wateroverlast. De vijver dient namelijk als tijdelijke regenwateropslag bij hoosbuien! 

Meedoen aan de waterdiertjestelling is simpel. Iedereen met een schepnet en een smartphone kan naar de waterkant om mee te tellen. De diertjes die je vangt kun je via afbeeldingen op de waterdiertjeswebsite makkelijk herkennen. Via de website geef je vervolgens door welk diertje je in je vijver hebt gespot. Wil je meer weten over de waterdiertjestelling en de waterkwaliteit van de Nederlandse tuinvijvers? Neem dan een kijkje op de website van de Unie van Waterschappen.

Kick-off event Denktank over droogte

‘Droogte’ is in dit eerste jaar gekozen als thema voor de denktank 2021 van ‘Water, Wereldwerk!’. De denktank is een lokaal evenement waarbij jongeren en experts met verschillende achtergronden samenkomen om een oplossing te vinden voor een lokale watergerelateerde uitdaging.

Wil jij meedenken over de droogteproblemen in ons land? Meld je dan je hier aan voor het kick-off event dat live te volgen is op 17 mei en misschien word je wel geselecteerd voor de finale op 21 september in Den Haag!

Je kunt je inschrijven als individu, als team of als mede-organisator. Tijdens het evenement worden lokale uitdagingen besproken, zoals de invloed van zout voor een boerenbedrijf, het zakken van het grondwaterpeil, het stijgen van de zeespiegel, wateroverlast bij heftige regenbuien en breuken in dijken. Kijk op de website van Water, Wereldwerk! om te zien welke projecten er bij jou in de buurt zijn. 

ClimateCafe Zwolle: wadi's

Een mooie oplossing om regenwater van je dak in je tuin op te vangen is de zogenaamde wadi: WaterAfvoer Door Infiltratie. Een wadi is een verlaagd gedeelte van je tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak wordt gevuld via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op waarna het langzaam in de bodem wegzakt (infiltratie). Bij mooi weer staat de wadi droog.

Van 17 t/m 21 mei 2021 gaan studenten van verschillende kennisinstellingen en studierichtingen onderzoek doen en data verzamelen van wadi’s in de gemeenten Zwolle, Raalte, Deventer, Meppel en Westerveld. Ze inventariseren in de wadi de biodiversiteit, meten de bodemkwaliteit met een scanner en zetten met een tank wadi’s onder water om het hydraulisch functioneren te bepalen. Ook gaan ze in gesprek met omwonenden om ervaringen met wadi’s in de woonomgeving op te halen.

Wil jij je aanmelden voor het ClimateCafe? Dat kan! Registreren voor het evenement kan hier

aanleg van een wadi in woonwijk

Cocktailwedstrijd van Les je dorst

Tijdens de Week van Ons Water vieren we graag hoe lekker het Brabantse kraanwater is. Wist je dat je het nóg lekkerder kunt maken? Met fruit, kruiden of specerijen bijvoorbeeld. Op het online educatieplatform Les je dorst vind je naast allerlei leuke en leerzame opdrachten ook een boekje vol met lekkere smaakwaterrecepten.

Ga jij hier in de meivakantie mee aan de slag? Maak jouw lekkerstere watercocktail en win een Brabant Water bidon!

Wat moet je doen:
1. Kijk op Les je dorst voor onze waterrecepten (ter inspiratie) of bedenk een eigen recept;
2. Deel een foto van jouw drankje op Instagram of Facebook;
3. Tag Brabant Water.

Wil je nog meer weten over kraanwater? Hoe het gemaakt wordt, hoe belangrijk het is voor je lichaam, hoe en waarom je slim omgaat met water, én dat het een gezonde dorstlesser is? Je kunt nu thuis of in de klas  aan de slag met opdrachten op maat, proefjes, tips en video’s. Neem hier een kijkje in de wereld van kraanwater!

Brabant Smaakwater

Digitale rondleiding gemaal Abraham Kroes

Hoe houden we onze polders droog? Hoe werkt een gemaal precies? Via Facebook Live kun je meekijken met de rondleiding door het imposante gemaal Abraham Kroes in Moordrecht. Vanuit huis kun je vragen stellen en krijg je genoeg mee van de indrukwekkende pompen die bijna 1 miljoen liter water per minuut kunnen verstouwen. 

Blijf op de hoogte van dit evenement en volg het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard op Facebook

luchtfoto abraham kroes gemaal

Audiotour Groen rond de Singel

Met deze audiotour volg je de Singel rond de Utrechtse Binnenstad. Onderweg sta je stil bij de projecten van Vergroening Singel 030 en diverse historische plekken. Na afloop weet je bijvoorbeeld precies wat een “SUPfup” is. De Singel heet officieel Stadsbuitengracht, maar in de volksmond wordt hij Singel genoemd, net als in deze audiotour.

De wandeling begint en eindigt op de Tolsteegbrug, maar je kunt beginnen waar je wilt. Dus óók waar je de vorige keer gebleven bent. De route is beschreven met de looprichting tegen de klok in. Ook varend is de audiotour een aanrader.

De tour is de beluisteren na het scannen van een QR-code op je smartphone die je hier vindt. De totale lengte van de rondwandeling is 5,9 km en duurt ongeveer 2 uur.