Najaarseditie Week van Ons Water van start

Een echte onderwatersafari, een beverrondvaart terwijl de avond valt en allerlei leuke waterexcursies. Op zaterdag 16 oktober gaat de najaarseditie van de Week van Ons Water van start! In de periode tot aan 31 oktober worden er door heel Nederland allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Waar het de vorige editie nog vooral om online evenementen en dingen die thuis te doen waren ging, konden er door de versoepelde maatregelen dit keer wel fysieke activiteiten worden georganiseerd. De activiteiten zijn door het hele land te vinden en zijn geschikt voor jong én oud. Praat met een muskusrattenvanger in Groningen, ga fietsen in Alphen aan de Rijn en kom erachter waar jouw drinkwater vandaan komt of dompel je onder in de zee aan informatie over gezonken schepen die in het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers te vinden is.

twee mensen pauzeren tijdens fietstocht

Brede thema's

Ook zijn er tijdens deze Week van Ons Water weer een paar brede thema’s waarbinnen verschillende activiteiten worden georganiseerd. Zo staat de hele maand oktober in het teken van het Vergeten Plantseizoen. Tijdens deze maand worden mensen gemotiveerd om al in het najaar te beginnen met planten. Planten in het najaar heeft namelijk niet alleen veel praktische voordelen, het helpt ook om beter met klimaatverandering om te gaan. In het teken van deze themamaand worden er op zaterdag 16 oktober gratis planten uitgedeeld op het Audrey Hepburnplein in Arnhem.

Een andere grote campagne is de landelijke inzamelactie voor medicijnresten. Medicijnresten komen via het toilet en de gootsteen vaak in het water terecht. Dit kan een negatief effect hebben op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. Met de inzamelactie sporen we mensen dus aan om oude medicijnen in te leveren bij apotheek of milieustraat.

Ook voor waterveiligheid is er deze editie extra aandacht. Zo is er in de Biesbosch bijvoorbeeld een rondvaart waar je van alles leert over de Sint Elisabethsvloed en kun je meedoen aan een dijkexcursie in Ouderkerk aan den IJssel. Ook is er een rondleiding te volgen door het Gemaal Schilthuis. Per minuut kan dit indrukwekkende gemaal wel 1.300.000 liter water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen, wat er weer voor zorgt dat de Rotterdammers droge voeten houden. Deze activiteiten sluiten goed aan bij het begin van het hoogwaterseizoen.

banner drechtsteden week van ons water 2021

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat er komende tijd allemaal te doen is? Neem dan een kijkje op de speciale overzichtspagina van de Week van Ons Water. Daar vind je een handige lijst met alle activiteiten van deze editie. Als je zelf leuke foto’s of video’s hebt van een van de activiteiten, deel deze dan vooral met ons met de hashtag #WeekVanOnsWater. Wil je tips over hoe je je eigen omgeving groener en klimaatbestendiger kunt inrichten? Kijk dan op NLvergroent.nl. Ook deze foto's zien we natuurlijk graag terug, het liefst met de hashtag #NatuurlijkDichtbij!