Themajaar 600 jaar Elisabethsvloed in volle gang

Deze maand is het themajaar ‘600 jaar Elisabethsvloed’ officieel van start gegaan. Het is dit jaar precies zes eeuwen geleden dat de Sint Elisabethsvloed het zuidwesten van Nederland overspoelde. De gevolgen waren desastreus: duizenden mensen verdronken of werden dakloos en hele dorpen verdwenen onder water.

sint elisabethsvloed schilderij

Tijdens het themajaar, dat loopt van juli 2021 tot september 2022, werken ruim 70 partners uit de hele regio samen aan een programma met meer dan 100 evenementen in West-Brabant en Zuid-Holland. De herdenking werd geopend met ‘De Grote Feestelijke Reddingsdag’ in Dordrecht.

Leerlingen van Dordtse basisscholen bouwden zelf vlotten en gingen daarmee de rivier op om evacués (hun leraren) in veiligheid te brengen. Op deze manier leerden de kinderen wat je moet doen tijdens een overstroming en hoe je andere mensen kunt redden. Hier vind je een videoreportage van het evenement.

Waterveiligheid

Het herdenkingsjaar van de ramp staat in het teken van waterveiligheid. De Elisabethsvloed is een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. De organisatie wil aandacht vestigen op het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland droge voeten hebben.

Programmamanager Richard Stomp benoemt: “De ramp die zich zes eeuwen geleden heeft voltrokken was een combinatie van storm en hoog rivierwater. Hoewel we tegenwoordig goed samenleven met het water, is waterbewustzijn nog steeds erg belangrijk. Vooral als we kijken naar het steeds extremere weer, zoals afgelopen weken”.

Naast waterveiligheid wordt er ook stilgestaan bij het mooie landschap en de bijzondere natuur die we aan de vloed hebben overgehouden. Een van de hoogtepunten daarvan is de Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het gebied is een rivierendelta, waar het getij nog vrij spel heeft. Het hele omgeving van de Biesbosch en Haringvliet is uitgeroepen tot een van de vier mooiste natuurgebieden van Nederland.

Fysieke en virtuele evenementen

Het komende jaar is er van alles te beleven rondom de herdenking. Zo zijn er exposities, lezingen, congressen en wandel- en fietstochten. Ook is er een virtueel belevingscentrum dat je online kunt bezoeken. Daar wordt op een interactieve manier het verhaal van de watersnoodramp verteld en kun je zien hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met waterveiligheid.

Voor Richard Stomp springen er twee evenementen uit. Hij noemt de internationale laarzendag, die in het voorjaar van 2022 zal worden georganiseerd. “Daar zitten twee gedachten achter. Het is een beetje symbolisch, die laars. Hij staat voor het feit dat het water weer komt en dat je daar op voorbereid moet zijn als je in zo’n kwetsbaar gebied woont. Aan de andere kant woon je wel in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, dus het betekent ook: doe je laarzen aan en trek eropuit”. Rondom dit thema worden allerlei activiteiten georganiseerd: van met je lieslaarzen door de modder tot pimp je laars en laarzenmodeshows.

Ook de nacht van 18 op 19 november wordt bijzonder: dit was de nacht waarin de ramp 600 jaar geleden plaatsvond. Op zoveel mogelijk plekken in het gebied zal er een nachtprogramma plaatsvinden. Voor een overzicht van alle activiteiten kun je de website van 600 jaar st. Elisabethsvloed bezoeken.