Oktober: de maand van het Vergeten Plantseizoen

Veel mensen denken bij tuinieren vooral aan het voorjaar en de zomer. Het najaar wordt daarmee vaak een beetje ‘vergeten’, en dat is zonde! Door te planten in de herfst, neem je een voorsprong op de lente en kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin. De hele maand oktober staat daarom in het teken van het Vergeten Plantseizoen.

mensen planten groen
Beeld: ©Beeldbank van de leefomgeving / Beeldbank van de leefomgeving

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan in het najaar al beginnen in de tuin. Zo kan jouw tuin er in de herfstmaanden ook nog prachtig uitzien, omdat veel planten pas laat gaan bloeien. Ook is de bodem in het najaar nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan.

Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Op die manier kunnen planten later, in drogere periodes, gemakkelijker water uit de grond opnemen.

Klimaatverandering en droogte

Planten in het najaar heeft niet alleen veel praktische voordelen, het helpt ook om beter met klimaatverandering om te gaan. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is namelijk het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad, waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven.

In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar. Ook de luchtvochtigheid is dan hoger, de nachten zijn langer en er ligt meer dauw. Je hoeft in het najaar dus veel minder vaak langs te lopen met de gieter – en dus ook stukken minder kraanwater te gebruiken! Dat is vooral in de zomer handig: door klimaatverandering zijn er in de zomermaanden vaak erg droge periodes. Mensen sproeien hun tuin dan vaak veel, terwijl we juist in droge periodes juist water moeten besparen. 

NL Vergroent

Deze actie maakt deel uit van NL Vergroent, een samenwerking van een groot aantal organisaties die zich de komende jaren inzetten om de buitenruimte klimaatbestendig te maken en de Nederlandse tuinen te vergroenen.

Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met diverse partijen Nederlanders stimuleren om hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten.

logo vergeten plantseizoen

Meer weten?

Op de website van het Vergeten Plantseizoen staan veel handige tuintips die je helpen je tuin ook in het najaar mooi te maken. Neem voor andere tuintips eens een kijkje op NLvergroent of de website van Stichting Steenbreek.