Samen naar een waterbewust Nederland tijdens de Week van Ons Water

We krijgen steeds vaker te maken met de grillen van ons water. Of het nu gaat over wateroverlast of juist over droogte, overal in Nederland zien we de gevolgen van het veranderende klimaat. Tijdens de Week van Ons Water, die deze voorjaarseditie plaatsvindt van 27 april t/m 12 mei, slaan de Nederlandse waterbeheerders de handen ineen om het waterbewustzijn in Nederland te verhogen. Van waterschappen tot drinkwaterbedrijven en van duurzaamheidscentra tot watermusea: genoeg interessante plekken om te bezoeken deze meivakantie!

kinderen voeren waterproef uit
Delfland 735 jaar

Regio edities en watermusea

Dit jaar zijn er in verschillende gebieden speciale ‘regio’ edities van de Week te bezoeken. Zo worden er tijdens de Twentse Waterweken ( 29 april - 12 mei) door heel Twente op allerlei locaties leuke activiteiten georganiseerd rondom het thema water. Denk hierbij aan rondleidingen over de universiteitscampus of rioolwaterzuivering, excursies en fietstochten door natuurgebieden en verscheidene leerzame activiteiten voor kinderen.

Daarnaast is er onder het motto ‘Beleef het water’ van alles te ontdekken in de regio Drechtsteden. Inwoners kunnen daar de Week van ons Water beleven met een bezoek aan een van de spetterende locaties die hen alles leren over het water. Zo worden er heuse ‘Waterspelen’ georganiseerd bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en in Zwijndrecht, kun je op excursie naar de Sophia- en Crezéepolder of naar Kinderdijk gaan en is er ook in de Biesbosch weer van alles te beleven.

De Nederlandse watermusea zijn het hele jaar door bezig om het waterbewustzijn te verhogen, maar tijdens de Week van Ons Water zijn er op allerlei locaties extra activiteiten gepland. Zo zijn onder andere het Watersnoodmuseum, Batavialand, het Zuiderzeemuseum, het Baggermuseum, Keringhuis en het Biesbosch Museumeiland aangesloten bij de Week. Dit jaar biedt ook GeoFort een aantal leuke activiteiten aan. Dit spannende forteiland is een educatieve attractie waar alles om de toekomst van de aarde draait. De thema’s klimaat, energie en water staan centraal. Stap in een lift diep de aarde in, verdwaal in het klimaatdoolhof of leer van alles tijdens de Rising Risk proef, een eiland waarop je leert over de stijging van de zeespiegel.

biesbosch museumeiland
Biesbosch Museumeiland

Delfland 735 jaar en de Duincampus van Dunea

De Week van Ons Water biedt voor de waterschappen extra mogelijkheid om te laten zien wat zij doen om Nederland leefbaar te houden. Zo bestaat het Hoogheemraadschap Delfland dit jaar 735 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseren zij een aantal lezingen en rondleidingen in hun gebied. Ook veel andere waterschappen zijn aangesloten bij de Week. Onder andere Vallei en Veluwe, Aa en Maas en Rivierenland hebben een interessant programma vol educatieve uitjes en mooie natuurwandelingen en -fietstochten.

Ook de drinkwaterbedrijven hebben dit voorjaar een aantal leuke dingen gepland. Vitens opent bijvoorbeeld op feestelijke wijze een nieuwe route door het waterwingebied. In Zuid-Holland kunnen kinderen gedurende de hele voorjaarsvakantie de Duincampus van Dunea bezoeken. Die campus in Meijendel is dé plek voor nieuwsgierige kinderen tussen 6 en 12 jaar om natuur en water te ontdekken, waarbij ze al hun zintuigen én speurvaardigheden moeten inzetten.

Extra aandacht voor groen en educatie

Naast het verhogen van het waterbewustzijn is ook klimaatadaptatie een onderwerp dat Ons Water en haar partners graag onder de aandacht willen brengen. Vanuit het samenwerkingsverband Een groener Nederland begint in je eigen tuin is Ons Water al voor het vierde jaar betrokken bij het NK Tegelwippen. Daarnaast werken zij dit voorjaar voor de tweede maal samen met Wavemakers United aan educatief project met groene waterlabs op klimaatpleinen van tuincentra, waar ook Tuinbranche Nederland en verschillende gemeenten, waterschappen en groen- en duurzaamheidsorganisaties bij zijn aangesloten. Een klimaatplein is een fysiek plein in een tuincentrum, bedoeld om bezoekers te informeren en te helpen om hun tuin groener en watervriendelijker te maken.

Op negen locaties door het hele land leren basisschoolleerlingen van alles over het vergroenen van hun tuin, balkon of schoolplein en over hoe ze zelf het beste om kunnen gaan met het veranderende klimaat. Om het bereik van deze actie te vergroten is ook de Geoweek aangehaakt. Het klimaatplein in Etten-Leur is als GeoExpeditie te boeken. Tijdens het evenement daar zal ook Wavemaker en Olympisch zeilster Mirthe Akkerman aanwezig zijn om de kinderen te begeleiden met de proefjes.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de Week van ons Water of zelf een leuke activiteit bezoeken? Neem dan snel een kijkje op deze pagina!