Najaarseditie Week van Ons Water morgen van start!

Een workshop speciaal voor kinderen die je alles leert over communicatie ten tijde van een ramp, een bezoek aan de Embassy of Water expo tijdens de Dutch Design Week of een avondbezoek aan het Muiderslot dat – met jou erin – onder water verdwijnt? Er is deze herfstvakantie weer van alles te beleven tijdens de Week van Ons Water!

De najaarseditie van de Week van Ons Water begint op zaterdag 15 oktober en loopt tot en met zondag 30 oktober. Tijdens deze actieweek, die twee keer per jaar plaatsvindt, worden allerlei leuke (water)activiteiten door het hele land georganiseerd.

kinderen en vader lopen op dijk tegen wind in

Medicijnresten inzamelen

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. De resten hiervan kunnen na gebruik door een patiënt via het riool in de natuur terechtkomen. Ook spoelen mensen medicijnen soms door de wc of gootsteen. Daarom vragen de geneesmiddelensector en watersector deze Week van Ons Water extra aandacht voor het inleveren van medicijnen met een landelijke inzamelweek.

Overgebleven medicijnen kunnen worden ingeleverd bij de apotheek of bij de milieustraat. Deze medicijnresten worden vervolgens op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen zuiveren die bij dit proces vrijkomen.

Maand van de geschiedenis

De Week van Ons Water valt samen met de Maand van de Geschiedenis. Op 16 oktober wordt in het bijzonder de Arnhemse geschiedenis gevierd. Zo kun je in deze stad een voorstelling bijwonen over de Jansbeek watermolens of een speciale gidswandeling genaamd ‘Van molen tot molen’ lopen.

Op 28 oktober wordt de podcast Nattigheid van Tracy Metz feestelijk afgesloten met een live talkshow over water in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De talkshow is ook onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, waarvan het thema deze editie ‘Wat een ramp’ is.
 

vis met medicijnresten in buik

Overige activiteiten

Ook voor kinderen is er deze editie weer van alles te zien en te doen. Zo kun je bij het Nationaal Baggermuseum een de enige echte BaggerPraktijkTuin bezoeken, in de Biesbosch is er een speciale Kinderbevertocht en ook het Nederlands Watermuseum heeft leerzame activiteiten en lezingen.

Daarbij zijn er tijdens de Week van Ons Water allerlei interessante excursies en rondleidingen te volgen. Bezoek bijvoorbeeld de waterzuivering in Almelo of Emmen, het gemaal Abraham Kroes of het bijzondere Kristalbad natuurgebied.

Ook kun je meedoen aan een bijzonder Citizen Science project genaamd ‘Spot de Hotspot’. Dit project is een samenwerking van het Hoogheemraadschap van Delfland en het WaterLab van de TU Delft en gaat over macro- en microplastics. Hierbij kun je onder andere helpen om microplastics uit het water te halen met behulp van een zelfgemaakt sleepnet.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Week van Ons Water of alle activiteiten op een rijtje? Neem dan snel een kijkje op deze pagina.

Nederlands Watermuseum - spel: 'Als ons water stijgt'