Voorjaarsdroogte in Nederland

Het is droog in Nederland. Het KNMI voorspelt zelfs dat dit voorjaar tot de 5 procent droogste voorjaren zal horen sinds het begin van de metingen in 1906. De maand maart was extreem droog en ook in april viel er niet veel regen. Door deze droogte ontstaat er een lage grondwaterstand, en dat is weer slecht voor oevers, dieren en planten die in en om het water leven en voor de boeren.

Een door langdurige droogte droogvallende poel langs de IJssel
Beeld: Henri Cormont

Wat is droogte?

Er is sprake van droogte als er voor langere tijd minder regen valt dan normaal, terwijl er ook veel water verdampt. Verdamping gebeurt gebeurt via planten: de wortels nemen water uit de grond en de bladeren geven vocht af. Hoe warmer en zonniger hoe meer water er verdampt.

De gevolgen van droogte kunnen per plek verschillen. Dat heeft te maken met begroeiing, zoals bomen en gras, maar ook met de aan- en afvoer van water. Ook verschilt het of je in een polder bent met een hoge grondwaterstand, of op een hoger gelegen zandgrond met een heel lage grondwaterstand.

Sproeiverbod Brabant

Een aantal waterschappen moet tijdens deze droogte maatregelen nemen om de grondwaterstanden op peil te houden. In delen van Brabant mag geen sproeiwater meer worden gehaald uit sloten, beken en kanalen. Verschillende waterschappen hebben door de droogte zogenoemde onttrekkingsverboden ingesteld.

De droogte heeft voor de boeren serieuze gevolgen: de planten groeien veel minder goed en het gras verdort. Hier vind je een video waarin twee boeren laten zien wat de huidige droogte voor hen betekent.

Toekomst

Droogte is iets dat we in de toekomst waarschijnlijk vaker gaan zien door het veranderende klimaat. Het KNMI voorspelt dat er in de toekomst meer water zal verdampen omdat de temperaturen stijgen en er minder bewolking is. Ook de hoeveelheid zomerneerslag in Nederland neemt af. Dit alles zal leiden tot meer droogte in de lente en in de zomer.

Daarbij wordt het weer ook nog eens extremer. Regenbuien worden heviger en wanneer het droog is, blijft het ook langer droog.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook van alles doen om droogte tegen te gaan. Je kunt regenwater bijvoorbeeld in een regenton bewaren: zo laat je het water niet direct het riool in lopen en kun je het gebruiken om je tuin te besproeien. Ook kun je dakwater afkoppelen, waardoor het water eerst in een infiltratievoorziening terecht komt en daarna geleidelijk de grond in zakt.

Ook is er van alles dat je in huis kunt doen om water te besparen. Wist je dat een gemiddeld huishouden honderden liters drinkwater per dag verbruikt? Het totale waterverbruik ligt echter nog veel hoger. Dit ‘verborgen’ water wordt gebruikt bij de productie en transport van voedsel en producten.

Wil je weten wat je zelf in je tuin kunt doen om droogte tegen te gaan of wat jij kunt doen om water te besparen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Meer weten?

Hier vind je hoe het waterbeheer bij jou in de regio wordt geregeld en vind je informatie over waterstanden- en kwaliteit in tijden van droogte.