Zuinig op ons water met nieuwe waterverbruiktool

Met de komst van zomerse dagen neemt het waterverbruik toe. Dat komt omdat we op warme dagen vaak extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor de kinderen vullen. Water is natuurlijk een hele goede manier om te verkoelen en daarbij ook nog eens ontzettend leuk om mee te spelen, maar het is belangrijk om wel bewust met drinkwater om te gaan en waar mogelijk te besparen.

kind vult glas water bij kraan

Hoeveel verbruik jij?

Normaal verbruikt de gemiddelde Nederlander zo’n 120 liter water per persoon per dag, maar in de zomer kan dat oplopen tot wel 150 liter. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun hoge waterverbruik.

Wil jij weten hoeveel water jij gemiddeld op een dag gebruikt? Met deze speciale tool kun je dat op een eenvoudige en snelle manier berekenen! Als je klaar bent met het invullen van je gegevens en de uitslag hebt gekregen, vind je er handige tips die jou op allerlei manieren helpen zoveel mogelijk water te besparen.

Waarom besparen?

Drinkwater wordt in het grootste deel van Nederland bereid uit grondwater. Wij gebruiken als mensen dus dezelfde grondwaterbronnen als de natuur. Om de natuur te beschermen kunnen we in de zomerperiode niet zomaar meer grondwater uit de grond halen om extra drinkwater van te maken. Vooral omdat de zomermaanden vaak al gepaard gaan met meer droogte en een lager grondwaterpeil.

Bij het bepalen hoeveel grondwater er mag worden opgepompt wordt een zorgvuldige afweging gemaakt. Hoe meer grondwater er wordt gebruikt om drinkwater van te maken, hoe minder er overblijft voor landbouw en natuur. Daarnaast speelt op economisch gebied het gebrek aan water in de rivieren een grote rol, omdat het verschepen van goederen en de productieprocessen in gevaar komen.
 

Hoe besparen?

We zullen allemaal een handje moeten helpen om (vooral in de zomerse maanden) zoveel mogelijk water besparen. Gelukkig kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Je kunt in en rondom je huis veel doen om zuinig met water om te gaan.

Zo kun je in je tuin van alles doen om
water te besparen. Schaf een regenton aan om regenwater op te vangen. Dat water kun je vervolgens weer gebruiken om je planten te besproeien. Ook helpt het om zo min mogelijk bestrating in je tuin te hebben, zodat de grond het regenwater beter kan vasthouden.

Daarnaast zijn er binnenshuis ook allerlei aanpassingen die je kunt maken. Douche bijvoorbeeld eens wat korter of koop een waterbesparende douchekop. Meer handige tips vind je op onze ‘
Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen’-pagina.

Meer weten?

Op deze pagina van drinkwaterbedrijf Vitens vind je meer informatie over hoe en waarom je duurzaam omgaat met drinkwater in de zomer. Wil je meer weten over het groener inrichten van je tuin om zo water te besparen? Neem dan hier eens een kijkje.