Watereducatie voor het basisonderwijs

Voor leerlingen in het basisonderwijs is er van alles te leren over water en het klimaat. Het weer, het klimaat en de relatie die Nederland heeft met ons water verandert, en daar zullen vooral de kinderen van nu de gevolgen van ondervinden. Op deze pagina vind je allerlei handige websites, lespakketen en spellen, maar ook gastlessen en expedities naar verschillende leerzame locaties.

Wil je weten wat jouw waterschap of drinkwaterbedrijf doet aan water- en klimaateducatie? Neem dan snel een kijkje op deze pagina. Hieronder vind je een overzicht van educatiemateriaal voor in de klas en voor thuis.

Kinderen spelen op schoolplein

Naast deze handige websites en lespakketten is het natuurlijk ook leuk en leerzaam om er (samen met je klas) op uit te gaan!

Op pad met waterprofessionals
Zo kun je bijvoorbeeld op pad gaan met echte waterprofessionals die je rondleiden door een gemaal of waterzuiveringsinstallatie. Ook zijn er professionals die gastlessen geven op scholen: betrokken docenten en adviseurs uit het werkveld motiveren en stimuleren de kennis en vaardigheden van de leerlingen. Kijk vooral even op de overzichtspagina van watereducatie.nl voor het complete aanbod!

geoweek logo
Beeld: ©Geoweek

Geoweek

Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.

‘Zelf doen’ staat in deze week centraal. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld grondboringen doen, leren ze digitale kaarten maken of ontdekken ze of onze dijken wel stevig genoeg zijn.

Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie. De Geoweek is in 2023 van 8 t/m 12 mei.

logo waterdiertjes

Waterdiertjes.nl

Schoon oppervlaktewater in je leefomgeving is belangrijk. Aan helder water met ondergedoken waterplanten en een veelheid aan waterdiertjes beleef je meer plezier dan aan troebel water. Maar, het gaat op veel plekken niet goed met de biodiversiteit! Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven.

Doe daarom mee aan het vangen van waterdiertjes! Vang de diertjes met een schepnet en vul ze in op waterdiertjes.nl, waar je ook instructievideo's en verdere uitleg vindt van hoe je precies te werk moet gaan. Door met dit onderzoek mee te doen, help je het onderzoekers van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterschappen om een beter beeld te krijgen van het waterleven. Leuk, leerzaam én belangrijk!

Meer educatie

Voor meer lesmateriaal, educatieve spellen en leerzame video's en websites kun je een kijkje nemen op de speciale pagina van Kennisportaal Klimaatadaptatie voor docenten in het basisonderwijs.