Storm- en wateroverlast: wanneer bel je wie?

We hebben de afgelopen weken te maken gehad met hevige weersomstandigheden: stormen Pia en Henk richtten veel schade aan en door zware regenval kregen verschillende gebieden in Nederland last van wateroverlast en overstromingen. De meldkamers van 112-noodoproepen krijgen bij dit soort omstandigheden honderden telefoontjes van inwoners met schade of overlast aan hun huis.

De medewerkers van de meldkamer maken uit die telefoontjes een eerste inschatting van het risico. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang boven andere, minder ernstige hulpverzoeken. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Mensen lopen huis uit tijdens hoogwater, straat onder water

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, maar heb je de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904.


Hieronder vind je een overzicht van welke instantie je het best kunt bellen bij welke vorm van (storm- en) wateroverlast.

Wat te doen bij overlast, maar geen acuut gevaar?

Als je woning blijft onderlopen als gevolg van verstopte rioleringen in je huis of in de straat, kan dat voor veel overlast zorgen. Als de overlast wordt veroorzaakt door riolering of afwatering in de openbare ruimte, dan kun je contact opnemen met je gemeente. Is er geen acuut gevaar, maar heb je wel schade? Onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Een aantal directe acties die je zelf kunt uitvoeren zijn:

  • Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
  • Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen. Op deze manier kan er geen water via deze weg omhoog komen en je huis in stromen.
  • Sluit de stroom tijdelijk af. Hiermee voorkom je stroomstoringen en verklein je het risico op kortsluiting en brand.

Geen spoed, maar wel de brandweer nodig?

Er is geen acuut gevaar, maar wil je wel de brandweer bellen? Bel dan 0900-0904.

Voorbeelden van situaties waarbij je de brandweer kunt bellen zijn bijvoorbeeld wanneer er risico is op kortsluiting of brand, of wanneer er losliggende putdeksels op de weg liggen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Ook wanneer er een boom op de openbare weg dreigt te vallen is het verstandig om de brandweer te bellen.

Sprake van acuut gevaar?

Is er sprake van acuut gevaar voor mens of dier? Bel dan 112. Wanneer je jezelf niet in veiligheid kunt brengen spreken we van acuut gevaar.

schema wie bel ik brandweer
Beeld: ©Brandweer / Brandweer

Meer weten?

Hier vind je onze pagina over waterbeheer per provincie in Nederland. Daar vind je een overzicht van wie er verantwoordelijk is voor welk deel van de waterveiligheid in de provincie, wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen en wie of wat jou kan helpen ten tijde van wateroverlast of een overstroming.

Op deze website kun je aan de hand van verschillende kaarten zien hoe de watersystemen in jouw omgeving zijn georganiseerd.

Werk je bij een gemeente of andere organisatie en wil je hulp met de communicatie richting inwoners over wateroverlast en overstromingen? Neem dan eens een kijkje in de toolkit Basiscommunicatie wateroverlast, overstroming, hitte en droogte.