VN 2023 Waterconferentie en NY Water Week bijna van start

Volgende week gaat de grote VN 2023 Water Conferentie (22 t/m 24 maart) van start, op het hoofdkantoor van de VN in New York. Het is voor het eerst sinds de jaren ’70 dat de VN-lidstaten spreken over water en hoe lidstaten tot actie kunnen overgaan om water ‘beter te begrijpen, waarderen en managen’. Om het momentum rond de VN-conferentie te vergroten organiseert IenW samen met het consulaat-generaal in New York , de New York Water Week.

Vision Statement UN waterconference
Beeld: ©UN 2023 Water Conference

De laatste VN Waterconferentie was in 1977 in Mar del Plata. Daar zijn afspraken gemaakt die nog steeds gelden. Inmiddels is er veel veranderd: de wereldbevolking is enorm gegroeid, en klimaatverandering zorgt voor meer watertekorten, meer overstromingen en een stijgende zeespiegel. Ook in Nederland ondervinden we hier de gevolgen van: door klimaatverandering en toenemende verstedelijking hebben we steeds meer last van wateroverlast, droogte en hittestress.

Doelen

De VN-waterconferentie moet bijdragen aan het behalen van de internationale afspraken op het gebied van water en moet dit proces bovendien versnellen. Hoewel water overal een rol speelt, is dat nu nog niet altijd zichtbaar. In plaats van naar individuele landen te kijken, is het belangrijk om water meer in samenhang met andere kwesties te gaan bekijken. De deelnemende landen verzamelen concrete acties en plannen op het gebied van water en vervolgens wordt er een gezamenlijke Water Action Agenda opgesteld. Deze wateragenda krijgt een plek in bestaande procedures van de VN en moet erop toezien dat de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Tadzjikistan

De keuze voor Tadzjikistan lijkt voor Nederlanders misschien vreemd, maar volgens Robbert Moree van het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat geldt dat andersom ook. “Die vraag stellen ze in Tadzjikistan waarschijnlijk ook: “Waarom Nederland? Daar hebben ze toch helemaal geen gletsjers?” In de bergen van Tadzjikistan begint de watercyclus, en in onze delta eindigt die als het water in zee stroomt.’ Door de samenwerking tussen de twee landen kan het volledige verhaal worden verteld: hoe de gletsjers smelten en kleiner worden door klimaatverandering, met eerst te veel en vies water en een later stadium watertekorten tot gevolg. Maar ook de effecten van de  zeespiegelstijging zijn hierbij belangrijk, en met die effecten moeten wij als deltaland aan het einde van de watercyclus dealen.

New York Water Week

Naast de VN Waterconferentie is er nog een afzonderlijk, aanvullend programma: de New York Water Week. Deze Water Week dient als een platform voor evenementen en maakt gebruik van het momentum van de Waterconferentie. De week heeft als doel om bewustwording te creëren, ambities uit te dragen en acties te inspireren.

Robbert: "De VN is vrij formeel. Daar moet alles volgens de regels: wie er mag deelnemen, wie er mag spreken. Maar water en klimaatverandering gaan iedereen aan."

De New York Water Week begint al op 18 maart. In het Water House (een internationale ‘waterhub’ die dient als centrale locatie voor events, vergaderingen en cultuur) en op allerlei andere plekken in de stad worden elke dag evenementen en bijeenkomsten gehouden. Er worden verschillende thema’s behandeld, zoals de duurzame stad, jeugd en educatie, maar ook innovatie en het bedrijfsleven. Veel evenementen zijn ook online te volgen, dus ook vanuit Nederland kun je er gewoon bij zijn. Er is ook een World Water Filmfestival, gehost door Columbia University.

Lisa Hartog (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) voegt toe: “En dan is er  nog marathonloopster Mina Guli. Ze is een legende! Ze loopt binnen een jaar bijna elke dag een marathon, tot ze er 200 heeft gelopen. Die 200ste eindigt op de trappen van het VN-gebouw in New York, en daarmee gaat de conferentie van start. En wat voor ons veel betekent: de minister is er de hele periode bij.”

logo new york water week
Beeld: ©New York Water Week

Meer weten?

Het hele programma van de New York Water Week vind je hier. Neem ook eens een kijkje op onze speciale pagina over droogte en wateroverlast en kijk wat je zelf kunt doen om meer bewust met water om te gaan. Houd daarbij de Ons Water socials (instagram, facebook en twitter) in de gaten voor waterbespaartips en interessante video’s via #wateraction.