Nieuw onderzoek over drinkwatergebruik gepubliceerd

De Vereniging van waterbedrijven Nederland, Vewin, heeft een onderzoek gepubliceerd over watergebruik thuis. Het CBS heeft op basis van een enquête berekend hoeveel drinkwater per persoon in 2021 in huis is gebruikt. Het onderzoek laat ook zien hoe vaak verschillende drinkwatertoepassingen worden gebruikt en hoeveel water die handeling per keer ongeveer kost.

kind wast handen bij kraan

Het totale drinkwatergebruik komt uit op 128,1 liter per persoon per dag. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van al dit drinkwater wordt gebruikt als water om te drinken. Het meeste water wordt thuis gebruikt voor douchen, maar liefst 46,2 liter per persoon per dag. Ook het doorspoelen van het toilet eindigt hoog: gemiddeld wordt hier 30,2 liter per persoon per dag voor gebruikt.

Andere ‘water’-handelingen die hoog eindigden zijn het wassen van kleding in de wasmachine (16,9 liter) en water dat gebruikt wordt bij de wastafel (8,7 liter), zoals bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.

Zuinig omgaan met water

Vooral in droge perioden, zoals de afgelopen zomermaanden, is het belangrijk om zuinig met water om te gaan. Hier vind je een handige tool waar je jouw watergebruik kunt meten en kunt zien hoe je zuiniger water omgaat.

Ook in de tuin kan er veel worden gedaan om water te besparen. Zo kun je een regenton neerzetten en het opgevangen regenwater gebruiken om te sproeien. Ook is het goed om groen de ruimte te geven in je tuin en zo weinig mogelijk te bestraten. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt uit de bodem. Meer tips vind je hier.

Meer weten?

De complete publicatie van ‘Watergebruik thuis’ vind je op de website van Vewin.