Pluk een groen idee bij de buren!

Op zaterdag 3 & 10 september stellen tuineigenaren door heel Nederland hun groene tuin of balkon open voor bezoekers. Tijdens de eerste Nationale tuin & Klimaat Route laten buurtbewoners zien hoe zij aan de slag zijn gegaan met wateropvang, koelte in de tuin en met insectvriendelijke planten. Benieuwd welke buren hun tuin openstellen? Kijk op www.tuinenklimaatroute.nl en schrijf je in voor een bezoek!

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte (zoals de afgelopen weken) volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze buitenruimte vaak sterk versteend is. Daarom is het belangrijk Nederland met z’n allen wat groener te maken. Veel mensen zijn daar al mee aan de slag gegaan, terwijl anderen misschien niet zo goed weten waar ze moeten beginnen.

twee vrouwen in tuin

Nationale Tuin en Klimaat Route

Tijdens de Tuin en Klimaat Route kun je allerlei groene tuinen bezoeken en op die manier inspiratie opdoen voor je eigen leefomgeving. Op de website zijn allerlei verschillende tuinen te vinden die je op zaterdag 3 of 10 september kunt bezoeken. Zo zijn er tuinen met vijvers, schaduwrijke tuinen, tuinen waar regenwater wordt afgekoppeld en opgevangen en tuinen die speciaal zijn ingericht om een thuis te zijn voor insecten en vogels.

"We vinden het proces van het verduurzamen in de tuin heel leuk!”, vertellen Joost en Ingrid Stegink uit Wezep, die hun tuin openstellen tijdens de Tuin en Klimaat Route. "Door tegels weg te halen en op te vullen met planten voelt de tuin knusser. Ook zien we nu steeds meer dieren in onze tuin, zoals bijen, vogels en vlinders."

De voorbeeldtuinen zijn door heel Nederland te vinden. Zo is er dus altijd eentje bij jou in de buurt die je kunt bezoeken.

Voorbeeldtuinen

Tijdens de eerste twee zaterdagen van september zijn bezoekers welkom om rustig rond te kijken bij de tuinen die zich hebben aangemeld. Bezoekers kunnen praten met de tuineigenaren en ideeën opdoen voor een klimaatvriendelijke tuin vol groen en biodiversiteit.

Alle bezoekers maken ook automatisch kans op een gratis plantadvies, speciaal voor hun eigen tuin. Inschrijven voor een bezoek op zaterdag 3 of 10 september kan via deze link.

Twee vrouwen werken in tuin

Inspiratietuinen

Ben je zelf bezig met vergroenen en vind je het leuk dit met andere te delen en tips te geven? Is jouw tuin een oase voor vlinders en bijen? Vang jij regenwater op? Of heb je andere duurzame maatregelen toegepast? Meld dan je tuin, balkon, geveltuintje, gemeentelijk project of buurttuin aan voor zaterdag 3 en/of 10 september en help zo andere op weg met vergroenen.

Wil je meer informatie of wil je jouw tuin aanmelden? Kijk dan eens op deze pagina.

Meer groene tips?

Voor tips over hoe jij jouw tuin of balkon groen en klimaatadaptief kunt inrichten kun je de website van de Nationale Tuin en Klimaat Route bekijken of naar de Een groener Nederland begint in je eigen tuin-pagina gaan.

Een groener Nederland begint in je eigen tuin