Voorjaarseditie Week van Ons Water van start

Een speurtocht door Slot Loevestein, een eigen moestuintje in de ‘Tuin van de Toekomst’ en een rondleiding door een afvalwaterzuivering. Of ga je liever op zoek naar bevers, bezoek je een molen en ga mee op een echte jungle kanotocht? Er is voor ieder wat wils in de Week van Ons Water, die zondag 1 mei van start is gegaan.

De komende twee weken kun je gaan genieten van allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten door het hele land. De activiteiten worden georganiseerd door verschillende organisaties, zoals waterschappen, musea, duurzaamheids- of educatiecentra, gemeentes en nog veel meer! De Week van Ons Water loopt tot en met zondag 15 mei. Hieronder worden enkele campagnes die tijdens de week plaatsvinden uitgelicht.

waterkant met bloemen

Waterdiertjes vangen

Een van de acties tijdens de Week van Ons Water is het vangen van waterdiertjes. Met een schepnet, een wit bakje en de website Waterdiertjes.nl kun je heel makkelijk het waterleven in jouw buurt ontdekken. Als je meedoet, help je ook nog eens wetenschap & waterschappen. De waterkwaliteit is namelijk erg belangrijk, maar staat tegelijkertijd onder druk.

Dit jaar richt Waterdiertjes.nl haar pijlen op Stadsvijvers. In het water kun je veel verschillende waterdieren vinden, maar wat je vindt is ook afhankelijk van de kwaliteit van het water. In vies water leven niet veel soorten, in schoon water juist wel. Stadswateren kunnen nogal verschillen in waterkwaliteit, maar er is nog veel onderzoek naar nodig. Doe mee, onderzoek je eigen omgeving en geef je bevindingen door!

spelonderdeel van waterspelen weizigt

900 jaar waterschap

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert dat 900 jaar geleden, in 1122, de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede op initiatief van bisschop Godebald werd afgedamd. Dit moment markeerde de start van het waterbeheer in de regio Utrecht. Een mooi moment om extra aandacht te vragen voor waterbewust leven – en dan vooral tijdens de week van Ons Water!

De Stichtse Rijnlanden hebben tijdens de Week van Ons Water drie leuke activiteiten waaraan je kunt meedoen. Zo start het waterschap de “Wat zou jij doen met een ton?” campagne. Door creatieve ideeën in te sturen voor wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton kunnen inwoners zo’n ton winnen. Door deze regenton in de tuin te zetten dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Ook is er een mooie tentoonstelling in het Utrechts archief te bezoeken, genaamd ‘Water! Vriend of vijand?’. Je ontdekt hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden en leert over ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen en ambitieuze toekomstplannen. Ook is er een leerzame fietsroute die je langs belangrijke waterwerken in de omgeving leidt.

poster voor de tentoonstelling 'water! vriend of vijand?

Laarzendag

Op 14 mei vieren we de allereerste Laarzendag. Op deze dag vragen we aandacht voor droge voeten en meer biodiversiteit. De hele dag zijn er excursies en activiteiten waarbij de laars centraal staat. Ga op ontdekkingstocht in het prachtige NLDelta-gebied en leer alles over de natuur en het water in jouw achtertuin.

Op deze dag zijn er veel leuke evenementen die je kunt bezoeken. Zo is er een echte laarzenmars, een laarzen expeditie speciaal voor gezinnen met kinderen, en kun je jouw laarzen laten pimpen bij het Baggermuseum! Ook is er een Gouden Laars verkiezing en krijg je op veel plekken gratis toegang als je die dag op laarzen komt. Meer informatie over laarzendag vind je hier.

kind met laarzen

Benieuwd geworden?

Wil jij ook meedoen aan de Week van Ons Water? Een overzicht van alle activiteiten en extra informatie vind je op onze speciale Week van Ons Water pagina.