Start Week van de Groene Tuin

Deze week is de Week van de Groene Tuin. Van 12 t/m 18 april worden er door heel Nederland zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten vergroend en verduurzaamd. Tijdens deze week zijn er verschillende acties in heel het land en wordt er elke dag een tuintip gedeeld.

Logo Week van de Groene Tuin

Een groener Nederland begint in je eigen tuin

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Door het veranderende klimaat worden regenbuien heviger en volgen lange periodes van hitte en droogte elkaar op. Daarbij krijgen we ook steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, mede omdat onze leefomgeving zo sterk is versteend.

Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraal daarom de Week van de Groene Tuin. Deze actieweek maakt deel uit van de overkoepelende campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Ook het NK Tegelwippen en Het Vergeten Plantseizoen zijn onderdeel van deze campagne.

Binnen de coalitie Een groener Nederland begint in je eigen tuin zetten verschillende samenwerkende partijen zich in om Nederlandse tuinen te vergroenen. Samen ontwikkelen ze initiatieven om inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten.

Acties en tips

Tijdens de Week van de Groene Tuin wordt er op onze sociale media kanalen elke dag een nieuwe tuintip gedeeld. Deze tips helpen je bijvoorbeeld om je tuin klimaatbestendig te maken, om onkruid of plagen te voorkomen of gaan over hoe je de verschillende dieren in de tuin van voedsel en schuilplekken kunt voorzien. Je vindt al deze handige tuintips hier.

Ook worden er door heel Nederland acties georganiseerd rondom het thema groene tuinen. Zo heeft de Vogelbescherming een speciale Postcode Vogelcheck. Hiermee kun je ontdekken welke vogels er bij jou in de buurt leven en ontvang je handige en praktische tips.

Andere voorbeelden van leuke activiteiten zijn de bomen uitdeelactie in Naaldwijk, de Groene Voeten markt in Tilburg of de online cursus ‘Iets Bij-leren’ van IVN Natuureducatie. Benieuwd geworden? Op deze overzichtspagina zie je welke acties er bij jou in de buurt worden georganiseerd.

tips voor een levendige tuin