NK Tegelwippen van start

Vanochtend om 8:00 uur heeft Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra het startsein gegeven voor het NK Tegelwippen. Meer dan honderd Nederlandse gemeenten gaan dit jaar de strijd met elkaar aan: wie van hen wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen?

Lodewijk Hoekstra geeft startschot voor NK Tegelwippen 2022
Beeld: ©NK Tegelwippen

Naast een leuke competitie heeft het NK Tegelwippen natuurlijk ook een hoger doel. Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen maken we Nederland samen meer klimaatadaptief. Ook voor de biodiversiteit in ons land, het geheel aan planten- en dierensoorten, is vergroening nodig. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin.

Het belang van meer groen

Uit het laatste rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan werd gedacht. Uit het rapport kwam naar voren dat we niet alleen de CO2-uitstoot sterk moeten verlagen, maar dat we ons ook beter moeten gaan aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat kan bijvoorbeeld door het vergroenen van de buitenruimte.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat er in gemeentes veel te weinig ruimte wordt gemaakt voor groen in de openbare ruimte. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de leefbaarheid van steden, maar het gaat ook ten koste van de biodiversiteit.

In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning. De buurten die hier niet aan voldoen worden gezien als ‘versteend’. Dit vormt een groot probleem, want juist bij steeds extremer weer (hitte en hevige buien) is groen erg belangrijk.

Onder andere door het vergroenen van tuinen kunnen we proberen om zo veel mogelijk minder versteend te maken.

Samen aan de slag

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap.

Het doel is om samen zoveel mogelijk tegels voor groen te verruilen, en daarmee ook bij te dragen aan de bewustwording van het effect van vergroening. Tuinen met beplanting, bloemperken in de straat en geveltuintjes zorgen ervoor dat het water na een hevige regenbui beter en sneller de grond in kan lopen. Ook zorgt het voor een lagere temperatuur tijdens hittegolven en is het goed voor insecten- en plantensoorten in Nederland.

Lodewijk Hoekstra, ambassadeur van het NK Tegelwippen, legt uit: "Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan."

vrouw die geveltuintje aanlegt
Beeld: ©Tineke Dijkstra

Spannende competitie

Het belooft ook dit jaar een leuke wedstrijd te worden. Gemeenten gaan de strijd met elkaar aan in verschillende derby's en poules. Arnhem en Nijmegen dagen elkaar uit en ook Amsterdam en Rotterdam gaan dit jaar opnieuw de strijd aan. Een groep van twaalf Twentse gemeenten treffen elkaar in een poule.

Ook deze editie zijn er weer verschillende prijzen te winnen. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin vergroenen maken kans op de Publiekswipper award.

Meer weten?

Wil je meer weten over het NK Tegelwippen of ben je benieuwd naar de actuele tegelstand? Neem dan hier eens een kijkje.