Hoe gaan we om met extreme regenval in Nederland?

De extreem zware neerslag die in juli 2021 viel boven de Ardennen, de Eifel en Zuid-Limburg had verwoestende gevolgen. Hoewel er in Nederland gelukkig geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, was de schade groot. Huizen liepen onder water en dorpen moesten worden geëvacueerd. Tijdens deze ramp viel er heel veel regen in korte tijd. Is zo’n heftige neerslaggebeurtenis ook in andere delen van Nederland mogelijk? En hoe gaan we daar in de toekomst het beste mee om?

hoogwater in limburg
Beeld: Floris Harteveld

Onderzoekers van Deltares hebben deze vragen onderzocht. Zij kwamen tot de conclusie dat het inderdaad mogelijk is dat zulke buien ook in de rest van Nederland zullen vallen. Bij zulke extreme neerslag is wateroverlast bijna onvermijdelijk, maar er is volgens de onderzoekers wel het een en ander dat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat wateroverlast niet uitloopt op een ramp.

Klimaatverandering

Als gevolg van klimaatverandering zullen er vaker stationaire lagedrukgebieden voorkomen in Noordwest Europa, zeggen onderzoekers. Dat zorgt voor langdurige regenval. In het geval van de watersnoods in Limburg regende het dagen achter elkaar.

Vooral dat het zo lang blijft regenen is opvallend. Klimaatverandering heeft hier een bijdrage aan geleverd doordat de lucht warmer en vochtiger is dan voorheen. De kans op een zware neerslag zoals in juli 2021 is sinds 1900 zo’n 1,2 tot 9 keer groter geworden.

Hoe kunnen we een ramp voorkomen?

De onderzoekers kwamen met een aantal aanbevelingen die Nederland helpen een watersnoodramp in de toekomst te voorkomen bij hevige regenval. Zo vinden zij het nodig dat de voorspellings- en monitoringssystemen worden verbeterd. Als hevige regenbuien beter en eerder kunnen worden voorspeld kan er beter met de gevolgen van deze neerslag worden omgegaan.

Een andere aanbeveling die zij noemen is het ontwikkelen en verbeteren van ‘stresstesten’. Zo’n klimaatstresstest brengt in beeld hoe kwetsbaar een gebied is voor bijvoorbeeld hitte, droogte en in dit geval extreme neerslag. Het is bij deze stresstesten vooral belangrijk dat er wordt gekeken naar de gevolgen van zeer extreme neerslag voor regionale watersystemen.

Verder noemen de onderzoekers onder andere dat het belangrijk is om risico-informatie uit te wisselen over de grens en om het water- en risicobewustzijn van bewoners en organisaties te vergroten.

De complete lijst van aanbevelingen vind je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderzoek? Hier vind je een artikel van H2O nieuws en het rapport van Deltares. Wil je weten wat je zelf kunt doen bij wateroverlast? Neem dan hier eens een kijkje.