Vergroenen met de Groene Subsidiewijzer

Een groenere buitenruimte helpt ons om te gaan met het veranderende klimaat. Ook met jouw tuin, dak of balkon kun je al een behoorlijk verschil maken: meer groen zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer ruimte komt om piekbuien op te vangen, waardoor de riolen minder snel overlopen. Ook helpt het bij hittestress en geeft het verkoeling in de steeds warmer wordende zomers.

Daarbij bieden versteende tuinen de natuur maar weinig ruimte. Als er geen bloemen en planten groeien, komen er ook geen dieren op af. Meer groen zorgt voor meer insecten en vogels en is op die manier dus goed voor de biodiversiteit in jouw straat of wijk.

groene daken
Beeld: ©Tineke Dijkstra

Groenesubsidiewijzer.nl

Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen verstrekken subsidie om het vergoenen van tuinen en daken te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp, voor het vervangen van tegels door planten of voor het aanleggen van een groen dak.

Zo’n ‘groen dak’ met mos en andere beplanting vermindert wateroverlast bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien. Ook bij hitte zijn de daken handig: een groen dak neemt veel minder warmte op dan een grijs dak en houdt je huis dus koeler tijdens de warme zomers. Zo kun je beter omgaan met het veranderende klimaat en ben je dus beter voorbereid op de toekomst.

Aan de hand van enkele vragen kom je er op groenesubsidiewijzer.nl achter voor welke subsidies of leningen je in aanmerking komt die jou helpen bij het vergroenen van je tuin.

Iemand plant een plantje tussen stenen.
Beeld: ©Coen van Wijnhoven

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij je tuin, dak of balkon groener kunt inrichten? Op NLVergroent.nl zijn allerlei handige tips verzameld en vind je organisaties bij jou in de buurt die jou bij het vergroenen kunnen helpen. Neem ook eens een kijkje op onze pagina over Groene Klimaatpleinen: wie weet is er wel eentje te vinden in een tuincentrum in jouw omgeving!