Groene Klimaatpleinen

Het watervriendelijk en levendig inrichten van je tuin is makkelijker dan je denkt. Met de juiste informatie en wat goede voorbeelden kun je eenvoudig regenwater opvangen, de effecten van hitte verminderen en de biodiversiteit in jouw tuin bevorderen. De Groene Klimaatpleinen helpen je hier een handje bij en geven je de nodige inspiratie.

Wat is het?

In 2020 is Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuinretailers en hun toeleveranciers, gestart met het realiseren van ‘Groene Klimaatpleinen’ in de tuincentra van Nederland. Een Klimaatplein is een fysiek plein in het tuincentrum, bedoeld om bezoekers te informeren en te helpen om hun tuin groener en watervriendelijker te maken. Bij veel van de tuincentra staan de medewerkers voor je klaar om je te adviseren wat je allemaal in jouw tuin kunt doen. Hier vind je een videoreportage over het Klimaatplein in tuincentrum Groenrijk in Prinsenbeek.
 

klimaatplein in tuincentrum groenrijk prinsenbeek
Beeld: ©Tuincentrum Groenrijk Prinsenbeek

Wat vind je er?

De meeste tuinoplossingen zijn simpel. Zo kun je bijvoorbeeld een regenton kopen, of je tegels vervangen door groen. Op het Groene Klimaatplein krijg je advies over het aanleggen van vijvertjes of over welke planten je het beste in jouw tuin kunt neerzetten. Ook is er informatie te vinden over hoe je meer bijen, vlinders en vogels in je tuin krijgt en kun je een groene dakcoach aanvragen om te kijken of jouw dak geschikt is om een groendak op aan te leggen. Meer weten over wat er allemaal te doen is op de klimaatpleinen? Neem dan hier een kijkje. 

Waar vind je het?

Verspreid door het hele land zijn er maar liefst 55 tuincentra met een klimaatplein te vinden. Bekijk het kaartje hieronder om erachter te komen waar er een bij jou in de buurt te vinden is.

Intratuin Heerhugowaard

Zuidpoort 1, 1703 RC Heerhugowaard

Goed Groen Menken Hommerts

Hettingawei 40, 8622 XX Hommerts

Meer weten?

Tuinbranche Nederland - Een veluwe erbij
Groen Klimaatplein bij GroenRijk Schalk Prinsenbeek
Subsidies voor een groenere tuin