Schoon en veilig zwemmen tijdens zomerse dagen

De komende dagen lijkt het langverwachte zomerweer eindelijk te gaan komen. Na een paar wisselvallige weken, met hier en daar enorme hoosbuien, zijn we allemaal toe aan een beetje warmte en zon. En dan natuurlijk ook de nodige verkoeling! Let wel op waar je gaat zwemmen: op niet-officiële zwemplekken kan dat gevaarlijk zijn.

zwemmende kinderen in oppervlaktewater

In Nederland kan op veel verschillende plaatsen worden gezwommen. Het is aan te raden om dat alleen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties te doen. Een officiële zwemlocatie is een door provincies aangewezen plek voor zwemmen in oppervlaktewater. De waterkwaliteit wordt hier regelmatig gecontroleerd door de beheerder van die zwemlocatie, zoals een waterschap of Rijkswaterstaat. Alle niet-officiële locaties worden dus niet gecontroleerd.

Waar kan ik veilig zwemmen?

In de gratis app Zwemwater (te vinden in de Apple App Store en Play Store voor Android) en op zwemwater.nl staan zo’n 800 officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden jaarlijks goed gecontroleerd. In de app en op de website staan ook waarschuwingen als het water tijdelijk van slechte kwaliteit is, zoals bijvoorbeeld door blauwalg in de zomer.

In de app vind je ook handige extra informatie. Zo staat er bij de zwemplekken vermeld of er gelegenheid is om je auto te parkeren, en kun je er bijvoorbeeld ook vinden of je in de buurt iets kunt eten of drinken. Zo ga je dus altijd voorbereid op pad!

Gevaren

Als je toch besluit te gaan zwemmen op een niet-officiële zwemplek, zijn er risico’s waar je rekening mee moet houden. We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

- Obstakels in het water. Er kan van alles in het water liggen, van scherpe stenen tot fietswrakken. Je kan verwondingen oplopen door deze voorwerpen, vooral in water waar je de bodem niet kunt zien. Let extra op als je ergens het water inspringt: dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Het springen van bruggen wordt sowieso afgeraden.

- Water met schepen, sluizen of gemalen. Let extra op als je in grachten of rivieren gaat zwemmen waar ook boten varen. Als zwemmer ben je vaak moeilijk te zien en dit kan tot gevaarlijk situaties leiden. Blijf ook altijd uit de buurt van sluizen, gemalen of waterzuiveringen.

- Rioolwater na hevige regenval. Als de rioleringen de grote hoeveelheden water na extreme neerslag niet kunnen verwerken, stroomt dit vieze water soms grachten en riviertjes in. Zwemmers in open water worden na hevige regenval dan ook gewaarschuwd: zij kunnen aan bacteriën uit het riool maag- en darmklachten overhouden.

-Bacteriën door dieren. Zwem niet in de buurt van dode dieren, zoals vissen of vogels. Kijk ook uit op plekken waar veel vogelpoep ligt. Als je dode dieren ziet, zoals dode vissen of (water)ratten, raak deze dan niet aan.

Mensen op rivierstrand in zomer
Beeld: ©Flip Franssen

Blauwalg

Als het aanhoudend warm is (20-30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat een blauwalgbloei veroorzaken. Er vormen zich drijflagen op het water, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens.

Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze met blauwalg in aanraking komen. Ze krijgen last van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden. Meestal verminderen de klachten na een dag of vijf. Let goed op blauwalg waarschuwingsborden, of check van tevoren of jouw zwemplek veilig is in de app of op zwemwater.nl.

Melding over zwemwater maken?

Denk je dat je blauwalg hebt gezien in het zwemwater? Of is er een andere gevaarlijke situatie waar je graag een melding over wil maken? Laat het dan weten aan de zwemwatertelefoon. Op die manier kan de beheerder snel maatregelen treffen en indien nodig andere zwemmers waarschuwen. Neem voor meer informatie over veilig zwemmen en voor veelgestelde vragen eens een kijkje op onze zwemwater-pagina.