Zevende editie van de IVN Slootjesdagen van start

Van 11 tot en met 13 juni zijn de IVN Slootjesdagen! Het is de zevende editie van dit evenement en zoals ieder jaar is er weer van alles te doen. Door heel Nederland worden er activiteiten langs de waterkant georganiseerd, waarbij kinderen samen met hun (groot)ouders op onderzoek uit kunnen gaan.

Wat is een sloot?

Sloten zijn gegraven door mensen. Ze zijn bedoeld om water af te voeren uit de bodem en om overtollig water op te vangen. Zonder sloten zouden veel planten verdrinken en zou je in een groot deel van Nederland natte voeten krijgen. In Nederland zijn veel sloten te vinden: in totaal wel 330.000 kilometer.

Biodiversiteit

Slootjes horen bij het Nederlandse landschap: ze spelen een belangrijke rol in ons watermanagement en zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit. Sloten zorgen dus niet alleen voor een leuk plaatje, ze zijn ook van ecologisch belang. Dieren en planten leven in en om de sloten en gebruiken het als een soort verbindingswegen om tussen verschillende natuurgebieden te reizen.

Voor veel insecten en andere dieren, zoals vogels, zijn sloten belangrijk om te overleven. De sloot vormt hun leefgebied en het is de plek waar ze hun voeding vinden. Doordat kinderen zelf op zoek kunnen gaan naar al deze dieren, leren ze op een laagdrempelige en leuke manier over het leven in de sloot.

Activiteiten

Tijdens de Slootjesdagen wordt er onderzoek gedaan naar het waterleven. Het aantal soorten waterdiertjes geeft inzicht in hoe het met de biodiversiteit is gesteld en laat daarmee ook zien wat de waterkwaliteit is.

Kinderen kunnen met een schepnet waterdiertjes vangen en vervolgens iedere soort registreren op de website van waterdiertjes.nl. In veel gemeenten zijn gidsen aanwezig van IVN die de deelnemers kunnen helpen. Ook verzorgen zij bakken om de waterdiertjes in te doen en zoekkaarten om de verschillende soorten te herkennen. Wil je weten of er bij jou in de buurt een slootjesactiviteit wordt georganiseerd dit weekend? Kijk dan eens op deze pagina van IVN Natuureducatie.

Meer weten?

Wil je meer nog meer leren over het leven in de sloten? Op de website van IVN Natuureducatie kun je een leuke gratis e-learning cursus volgen die je alles uitlegt over waterplanten, waterdieren en waterkwaliteit in de Nederlandse sloten. Neem voor meer waterlessen eens een kijkje op onze watereducatiepagina of op de website watereducatie.nl.