Dag van het Kasteel 2021

Op 24 mei 2021 (Tweede Pinksterdag) is het de Dag van het Kasteel. Op deze dag staan de Nederlandse kastelen en monumenten in de spotlight. Het thema dit jaar is ‘Wat? Water! De rol van water op kastelen en buitenplaatsen’. Er zijn rondom deze dag allerlei leuke activiteiten te beleven waar je op locatie of gewoon vanuit huis aan mee kunt doen.

Klimaatverandering en kastelen

Bij een thema over water op kastelen, buitenplaatsen en landgoederen kun je moeilijk om klimaatverandering heen. Water en de natuur hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven rondom het kasteel. Voor deze editie van de Dag van het Kasteel zijn daarom hier verschillende stukken verzameld die klimaatverandering, de gevolgen ervan en de mogelijke oplossingen behandelen.

Waterwandelingen

Op maandag 24 mei worden er op verschillende locaties speciale waterwandelingen georganiseerd. De kastelen en buitenplaatsen die aan het evenement deelnemen hebben wandelroutes gemaakt over hun kasteelterreinen en landgoederen. Elke wandeling voert je langs bijzondere waterelementen.

Zo wordt er op de route langs kasteel Renswoude in Utrecht extra aandacht besteed aan de grachten en de bedreiging die klimaatverandering voor het eeuwenoude erfgoed vormt. Er wordt hier bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden om water langer vast te houden en naar het opnieuw toevoegen van stromend water rondom het kasteel.

Bij de routes langs de andere kastelen ligt de nadruk weer op andere wateronderwerpen. Zo leidt de wandeling van het Kasteel van Rhoon je langs allerlei vijvers en (water)planten. Ook leer je er meer over de wapens die op het kasteel staan.

Ale routes zijn verzameld in een app, waar je
hier meer informatie over vindt. Een overzicht van alle waterwandelingen vind je op de website van de Dag van het Kasteel. Omdat alle wandeling buiten zijn en in kleine groepjes of alleen worden gedaan, is het evenement dit jaar dus covid-proof te beleven.

Symposium

Een paar dagen na de Dag van het Kasteel zal op 27 mei een symposium worden gehouden dat via een livestream te volgen is. Dit symposium is bedoeld om de erfgoed- en de waterwereld met elkaar te verbinden en is het begin van de samenwerking tussen de Nederlandse Kastelenstichting en ICOMOS (Internationale organisatie tot bescherming van monumenten en sites).

Tijdens de livestream zijn er verschillende sprekers te horen, die allemaal vanuit hun eigen invalshoek het thema zullen behandelen. Wil je ook meedoen? Meer informatie over het programma vind je
hier.

Meer weten over droogte en wateroverlast?

Kijk dan eens op deze pagina.