Start Week van de Groene Tuin

Het mooie weer komt er weer aan! Vooral nu wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven, zullen we extra veel tijd in eigen tuin gaan doorbrengen. Hoe ligt jouw tuin erbij? Moet er nog het een en ander gebeuren voordat je kunt gaan genieten van de mooie zonnige dagen? Als je toch aan de slag gaat, kijk dan eens of er ruimte is voor wat meer groen. En zijn alle tegels die er nu liggen écht nodig?

Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal en Tuinen van Appeltern willen tuinbezitters stimuleren hun eigen tuin én eigen straat (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Met de ‘Week van de Groene Tuin’, die begint op 30 maart en eindigt op 5 april, vragen zij hier extra aandacht voor. 

Iemand plant een plantje tussen stenen.
Beeld: ©Coen van Wijnhoven

Waarom?

Een groenere buitenruimte helpt ons om te gaan met het veranderende klimaat. Ook met jouw tuin kun je een verschil maken. Zo zorgt meer groen in de tuin ervoor dat er meer ruimte komt om piekbuien op te vangen, waardoor bijvoorbeeld de riolen minder snel overlopen. Ook helpt het bij hittestress en geeft het verkoeling in de steeds warmer wordende zomers. 

Daarbij bieden versteende tuinen de natuur maar weinig ruimte. Als er geen planten groeien komen er ook geen dieren op af. Meer groen zorgt voor meer insecten en vogels en is op die manier dus goed voor de biodiversiteit in jouw straat of wijk. 

Handige tuintips en filmpjes

Op de website van Stichting Steenbreek zijn veel handige tips en filmpjes te vinden over het vergroenen van je tuin. Op facebook en instagram deelt nationale tuinman Lodewijk Hoekstra elke dag een praktische tip om jou te helpen direct aan de slag te gaan. 

Bekijk hier alvast het startseinfilmpje van Lodewijk en minister Cora van Nieuwenhuizen.

Meer weten?

Kijk op de website van Stichting Steenbreek, of volg de instagram- of  facebookpagina