Tegels eruit, groen erin: zo loopt je tuin niet onder water

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)  neemt het aantal dagen waarop ergens in het land wateroverlast is toe. Weersextremen komen vaker voor en dus neemt het aantal hoosbuien ook toe. Hoe kun je dan je tuin het beste waterproof maken? Zeker nu de regen met bakken uit de lucht komt vallen. Anne Kluivers van Milieu Centraal geeft aan wat je kunt doen.

'Het is belangrijk dat er zo min mogelijk verharding en zo veel mogelijk groen in je tuin te vinden is', stelt Kluivers. Water kan hierdoor beter wegzakken in de tuin. 'De vuistregel is om minimaal 60 procent van je tuin groen te hebben en maximaal 40 procent verhard.'

Ook voor looppaden zijn tegels absoluut niet noodzakelijk volgens Kluivers: 'Hiervoor kun je kiezen voor waterdoorlatende varianten, zoals grind, schelpen of boomschors.'

Korte termijn

Planten in je tuin zetten, is volgens Kluivers bovendien een ingreep die je op de korte termijn kunt doen om wateroverlast te voorkomen. Wel zo handig, nu de regenachtige dagen inmiddels hun intrede hebben gedaan. Een andere tip is om tegels eruit te halen en die te vervangen door planten of semi-verharding. Dit is even werk, maar dan heb je wel een hele effectieve oplossing', sluit Kluivers af.

Meer weten?

Meer weten? Bekijk het volledige nieuwsbericht op de website van Radar waarin Anne Kluivers nog meer tips geef. Meer tips om om te gaan met wateroverlast vind je ook op onze webpagina 'Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen?'