Zo kun je liters water besparen

Ondanks de regen van afgelopen week blijft het kurkdroog in Nederland. We beleven het droogste voorjaar ooit. Ook aan consumenten wordt gevraagd zo min mogelijk water te verspillen. Maar wat kun je dan het beste doen? Het ED zetten een aantal tips op een rij.

Infographic van regenton die in verbinding staat met een regenpijp

Koop een regenton
Een tip die we ook op onze site aandragen: koop een regenton waarmee je het regenwater kunt opvangen.

Creatief met kookvocht
Lekker gekookt? Mooi! Spoel het afgegoten kookvocht niet meteen weg. Dit kun je prima gebruiken om de planten water te geven. De vrijgekomen mineralen en calcium zijn zelfs extra voeding voor de plantjes. Datzelfde geldt uiteraard ook voor een restje uit de waterkoker of een glas water dat je niet meer lust. En heb jij een badje in de tuin? Gebruik het vies geworden water dan gerust voor het gras of de bloemen.

Een duurzaam menu
Koken kan vaak zuiniger. Aardappelen en groente kunnen namelijk ook prima in één en dezelfde pan. Scheelt je weer een paar liter. 
Let verder bij het samenstellen van je menu eens op de volgende cijfers van het WWF. Een kilo rundvlees kost zo'n 15.500 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Voor een frietje met is 1.255 liter nodig, voor een kilo avocado's 1.000 en voor een kilo kaas 5.060. Ook de productie van cashewnoten, walnoten, pinda’s en chocolade kost veel water. Groenten zijn zuiniger. Een krop sla kost bijvoorbeeld maar zo'n 132 liter water.

Meer weten?
Lees voor meer tips het volledige bericht op de website van het ED of bekijk deze webpagina: Droogte en wateroverlast: Wat kun je zelf doen?