Stijging drinkwatergebruik doordat we thuiszitten

Waterbedrijf Vitens roept klanten op om zo zuinig mogelijk te zijn met water. Volgens het bedrijf is er een forse stijging in het drinkwatergebruik, omdat veel mensen thuiszitten. Maar er zijn ook zorgen over de droogte. De afgelopen jaren riep Vitens in de zomer op om minder water te gebruiken, maar nu gebeurt dat al in april.

kindje houdt handjes onder de kraan

Vitens leverde in de eerste twee weken van deze maand een miljard liter drinkwater meer dan in dezelfde periode in 2019. En ook vorige maand werd al een miljard liter meer geleverd dan vorig jaar, een stijging van ongeveer 7 procent. Dat is een piek die Vitens normaal gesproken alleen op warme zomerdagen ziet.

Volgens Hannema heeft de regenachtige winter wel voor een buffer gezorgd. Toch is het advies nu al om zo zuinig mogelijk te zijn met het water. 'In de tuin kun je de plantjes water geven met een gieter. Of vul een badje en gebruik dat voor de planten. En maak je tuinmeubels niet schoon met een hogedrukspuit, maar met een emmer en een sopje', adviseert Hannema.

Lees het hele artikel op de website van de NOS. Weten wat je kunt doen om droogte te voorkomen? Bekijk de tips.