Februari natste maand ooit

Februari gaat de boeken in als de natste maand ooit, sinds de metingen van 1901. Het goede nieuws: het grondwater is weer op peil. Ook zorgt de vele regen voor bijzondere natuurfenomenen. Maar de boeren en tuinders zijn minder blij.

Man fietst in de regen
Beeld: Richard van Elferen

In totaal komt het gemiddelde over heel Nederland uit op 142 millimeter, tegen 55 normaal. ’Daarmee is het de natste februarimaand ooit. In februari 1946 viel 138,6 en in 2002 129,3 millimeter’, aldus Weeronline.

Leuk voor natuurliefhebbers, maar ook voor de waterschappen. Zo is de droogte in de Achterhoek voorlopig verleden tijd. Daar gold de afgelopen jaren meermaals een ’verbod op het onttrekken van grondwater en oppervlaktewater’. Die tijd is voorbij, zegt Mark Ketelaar van Waterschap Rijn & IJssel. ‘Alle meetstations voor meetwater staan sinds de zomer van 2018 op normaal. Wat we zien is dat met name de laatste week door flinke regen de grondwaterstanden zich prima hebben hersteld.’

Natuurfenomeen en modderpoel
Dankzij de vele regen is een eeuwenoud beekje op de Hoge Veluwe na jaren van droogte weer tot leven gekomen. Boswachter Henk Ruseler geniet met volle teugen van dit bijzondere natuurfenomeen: ‘Dit is geweldig! Een stukje oernatuur dat tot leven komt. Dit is uniek voor Nederland.’

Boeren en tuinders in de Betuwe zijn iets minder te spreken over het natte weer. Het fruitgebied is veranderd in een grote modderpoel. Trekkers zakken weg in de blubber, boeren kunnen hun mest niet uitrijden, akkers worden stukgereden en boomkwekers zien dat het water zo verzadigd is, dat het water niet meer weg kan. ‘Als we een boom rooien, loopt het kluitgat in veel gevallen direct vol met water’, laat een boomkweker weten.

Lees verder op de website van de Telegraaf.

Meer weten over wat je zelf kunt doen tegen wateroverlast? Bekijk onze tips.