Nieuw modern gemaal levert meer op dan droge voeten

Het Waterschap Rivierenland gaat de twee oude gemalen van Tricht en de Neust vervangen door één modern gemaal. Daarbij houdt het niet alleen rekening met wateroverlast, maar ook met watertekort.

Overstroomde Waal bij dorpje Wamel
Beeld: Rob Poelenjee

Eind dit jaar kan dat nieuwe gemaal 264 kubieke water per minuut overpompen naar de Linge, bijna 40 kubieke meter meer dan de huidige twee gemalen samen. ‘Dat moet ervoor te zorgen dat Tricht en landgoed Mariënwaerdt droge voeten houden', zegt heemraad Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland.

Maar het gemaal kan ook ingezet worden als er een watertekort dreigt. Gremmen: ‘Soms is het juist nodig om water vanuit de Linge de polder in te pompen, zoals bij de extreem droge zomers van de afgelopen jaren. Dat is precies andersom dan we altijd gewend zijn geweest. We moeten als waterschap ook water kunnen leveren in sloten en vaarten als er in koude voorjaarsnachten beregend moet worden om de bloesem te beschermen tegen vorst.”

Lees het hele bericht op de website van het AD.

Meer weten over droogte en wateroverlast? Bekijk de pagina Droogte en wateroverlast.