Te veel, maar ook te weinig water: Hoe kan dat?

We beleven een nat jaargetijde, maar ondertussen is er toch een tekort aan water. De extreem droge zomers van 2018 en 2019 hebben hun sporen nagelaten. Waterschappen en deskundigen pleiten voor het vasthouden van grondwater, terwijl boeren willen beregenen.

Plas nabij een dijk die is opgedroogd vanwege aanhoudende hitte
Beeld: Tineke Dijkstra

‘De extremen in het weer worden steeds groter’, zegt Roger van der Sande van de Unie van Waterschappen. ‘We zullen steeds vaker moeten omgaan met én hoog water en waterveiligheid, en aan de andere kant de droogte die heel veel invloed heeft op de landbouw, maar ook op veiligheid van dijken.’

Kunnen Waterschappen niet iets bedenken waardoor water van het natte gebied in het droge gebied terechtkomt? ‘We proberen water in slootjes te bewaren. Maar het extra water valt juist in de winter. Dat kun je niet allemaal bewaren voor de zomer. Een deel van het water moet in de winter weg, anders is het gevaarlijk. In de droge gebieden moet regen vallen waardoor er water in de grond komt.’

Lees het hele bericht op de website van de NOS

Meer weten over droogte en wateroverlast? Bekijk de pagina Droogte en wateoverlast op deze site.