Waar kan ik veilig zwemmen?

Kijk voordat je gaat zwemmen in natuurwater altijd even op www.zwemwater.nl. Op deze site staat een actueel overzicht van de zwemlocaties en de waarschuwingen over onder andere blauwalg en botulisme.

Waar moet ik op letten als ik ga zwemmen in natuurwater?

Wat kun je doen om de kans op besmetting of ziek worden door het zwemmen in natuurwater zo klein mogelijk te maken?

  • Zwem niet in lauw, stilstaand water; zeker niet als daar ook ratten leven of als er dode dieren drijven (eenden, vissen). Laat ook de hond niet in dit water zwemmen.
  • Probeer te vermijden dat je oppervlaktewater binnenkrijgt. Drink het nooit, ook niet als het er schoon uitziet.
  • Spoel na het zwemmen huid en haren af met schoon kraanwater en droog je goed af.
  • Raadpleeg bij gezondheidsklachten na het zwemmen in natuurwater altijd de huisarts.

Melding of klacht over zwemwater

Denk je dat er blauwalg in het zwemwater zit? Heb je dode vissen of andere dode dieren in het water zien drijven? Heb je gezondheidsklachten gekregen na het zwemmen, zoals jeuk of rode uitslag?

Al je vragen, meldingen of klachten over het zwemwater kun je kwijt bij de zwemwatertelefoon. Twijfel je waar je klacht of melding thuishoort? Kijk hier bij welke waterbeheerder je je melding kunt doen.

Veilige zwemwaterlocaties

Elk jaar controleren waterschappen en Rijkswaterstaat op zo’n zevenhonderd locaties in Nederland de kwaliteit van het zwemwater. Het water wordt gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en – waar relevant – ook op blauwalgen. In 2015 waren hiervoor door de provincies 713 locaties aangewezen: 79 langs de kust en 634 in het binnenland, zoals meren en plassen. Een actueel overzicht van de locaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Je kunt hier ook de Zwemwater-app downloaden.