Opleidingen en werk

Nederland heeft ambitieuze en talentvolle waterprofessionals nodig die aan water werken. Nu, maar zeker ook in de toekomst. In de watersector is  grote vraag naar goed opgeleide jongeren. Begin je al tijdens je opleiding op het vmbo, havo of vwo  te verdiepen in water. Je kunt er alle kanten mee op: zoals verschillende technische opleidingen, biowetenschappen, geografie, internationale samenwerking, bestuurswetenschappen en nog veel meer.

Kies voor een wateropleiding

Nederlanders hebben een sterke binding met water. De watersector ontwerpt, bouwt en werkt aan kansen en innovaties voor een  duurzamere samenleving. Zo kan de watersector bijvoorbeeld opsporen waar een corona uitbraak is. En wist je dat een waterzuiveringsbedrijf grondstoffen levert uit gefilterd afvalwater? Veel kleding en technisch apparatuur komt via de oceanen naar Nederland. Schone schepen en slim transport is nodig om aan alle  vraag te kunnen voldoen. Ook zijn er nieuwe uitdagingen door de groeiende wereldbevolking  en het stijgen van het zeeniveau door klimaatverandering.

Er is een tekort aan mensen met de juiste kennis en vaardigheden. De watersector en de waterwereld hebben dus jonge mensen nodig die goed geschoold zijn  én passie voor water hebben. Zij kunnen ervoor zorgen dat Nederland nu en  in de toekomst kan werken aan grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water, energie, duurzaamheid, klimaat, voedsel en veiligheid. Jongeren zijn de waterbeheerders van de toekomst.

Welke beroepen zijn er?

De watersector zoekt mensen met heel veel verschillende beroepen. Denk aan functie zoals werkvoorbereider, rioleringswerker, milieutechnoloog, landmeter, ecoloog, projectleider, onderzoeker waterkwaliteit, adviseur vergunningen, manager, ingenieur of hydroloog.

Zoek je een interessante baan, leerzame stage, traineeship of (werk)ervaringsplek? Kijk dan op: