Kwaliteit van drinkwater

De kwaliteit van drinkwater is in heel Nederland goed. Het Nederlandse kraanwater wordt door de drinkwaterbedrijven continu en streng gecontroleerd.

De samenstelling van ons water

De samenstelling, hardheid en de smaak van kraanwater is niet overal hetzelfde. Dit is afhankelijk van de bron en de locatie waar het water gewonnen wordt en de manier waarop het gezuiverd wordt. De hoeveelheid mineralen in het kraanwater bepaalt de smaak. De smaak zegt niets over de kwaliteit van het water. Verpakt water is niet beter voor je gezondheid dan Nederlands kraanwater. Wil je meer weten over de hardheid van water? Klik op de onderstaande link 'hard en zacht water'. Voor meer informatie en feiten over de kwaliteit van ons drinkwater klik je op de onderstaande link 'meer over de kwaliteit van drinkwater'.

Kwaliteitseisen

Kwaliteitseisen voor kraanwater zijn vastgelegd in het Drinkwaterbesluit, gebaseerd op de Europese Drinkwaterrichtlijn. Hierin is de toegestane concentratie van bepaalde stoffen zoals nitraat, koper en lood vastgelegd. Ook zijn er eisen ten aanzien van producten zoals leidingen en kranen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet toe op de naleving van deze eisen. 

Problemen met kraanwater melden

Soms kan er iets misgaan met het water dat bij jou uit de kraan komt. Er zit bijvoorbeeld een vreemde watersmaak aan, het water is bruin of er komt helemaal geen water meer uit de kraan. Op de website waterstoring.nl kun je zien welke storingen er al gemeld zijn en welke werkzaamheden er bij jou in de buurt plaatsvinden. Als jouw storing er nog niet tussen staat, kun je deze ook via waterstoring.nl  doorgeven. Twijfel je of je melding bij waterstoring.nl thuishoort? Kijk bij welk drinkwaterbedrijf je je melding kunt doen.

Veelvoorkomende vragen en problemen rondom kraanwater