Er komt bruin water uit de kraan

Kraanwater kan soms een bruine kleur hebben. Dat ziet er niet zo fris uit en smaakt ook minder goed. Het is niet schadelijk als je het per ongeluk hebt gedronken. Je kunt de kranen in huis het beste even dicht laten en de wasmachine niet gebruiken. Het troebele water is na een half uur meestal uit de waterleidingen verdwenen.

Oorzaken van bruin water uit de kraan

De bruine kleur is afkomstig van roestvorming op de binnenkant van de waterleiding. Als het water op een constante snelheid door de leidingen stroomt, blijft het roest aan de leiding vastzitten. Maar de deeltjes (ijzer en mangaan) laten los als de stroomsnelheid plotseling toeneemt, bijvoorbeeld bij een plotselinge piek in het watergebruik. Ook werkzaamheden aan het leidingnet of een leidingbreuk zijn dikwijls een oorzaak van bruin water.

Andere situaties die bruin water tot gevolg kunnen hebben:

  • wanneer de brandweer het leidingwater nodig heeft als bluswater; dan is het noodzakelijk dat het water met hoge druk uit de leidingen wordt gepompt;
  • als een woning enige tijd onbewoond is gebleven en de kranen weinig zijn gebruikt;
  • bij nieuwbouwwoningen; tijdens de bouw kunnen korrels zand en aarde in de leidingen terechtkomen;
  • bij oude huizen waar langere tijd geen onderhoud aan de leidingen is uitgevoerd en ernstige roest is gevormd, waardoor zelfs scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan; zulke oude leidingen moeten door de eigenaar van de woning worden vervangen. Het drinkwaterbedrijf kan daar niet op worden aangesproken, omdat het probleem zich binnenshuis voordoet.

Is bruin water uit de kraan schadelijk?

Het Nederlandse drinkwater behoort tot het schoonste ter wereld. Er mag een kleine hoeveelheid ijzer in aanwezig zijn. Het is daarom niet schadelijk voor de gezondheid als je toch bruin water hebt gedronken of voor de koffie/thee hebt gebruikt. Het wordt echter wel afgeraden om bruin water te gebruiken voor baby’s en ouderen.

Het water wordt vaak vanzelf weer helder

Als het bruin water een gevolg is van een plotseling hoog waterverbruik, dan wordt het kraanwater na korte tijd vanzelf weer helder. Het advies is om de kranen even niet te gebruiken en bruin water niet voor consumptie te gebruiken. Laat na een half uur het water goed uit de kranen stromen, totdat het weer helder is.

Was gedraaid met bruin kraanwater

Stond juist de wasmachine aan toen er bruin water uit de kraan kwam? Draai de was dan opnieuw zodra het water weer helder is. Bruin water kan schadelijk zijn voor de wasmachine (en de vaatwasser). Het kan vlekken achterlaten, vooral op de witte was. Hou de was tussen de twee beurten goed nat. Zo voorkom je dat de roestdeeltjes indrogen in het wasgoed.

Bruin water uit de kraan melden

Het waterbedrijf in de regio informeert bewoners vooraf als er werkzaamheden aan het leidingennet worden uitgevoerd. Op de website waterstoring.nl kun je zien welke storingen er al gemeld zijn en welke werkzaamheden er bij jou in de buurt plaatsvinden. Je krijgt ook advies en tips over wat je moet doen als er tijdelijk geen water uit de kraan komt. Als jouw storing er nog niet tussen staat, kun je deze ook via waterstoring.nl doorgeven. Twijfel je of je melding bij waterstoring.nl thuishoort? Kijk hier bij welk drinkwaterbedrijf je je melding kunt doen.