Ons Water - Helga van Leur (korte versie)

Ons klimaat verandert. Weervrouw Helga van Leur schetst welke gevolgen dat voor ons kan hebben. Je kunt er maar beter op zijn voorbereid dat je mogelijk soms een paar dagen op jezelf kunt zijn aangewezen. Ook als je boven de zeespiegel woont.

Ons Water - Helga van Leur (korte versie)

Helga van Leur: “De effecten van klimaatverandering in Nederland merk je vooral aan het extremer worden van het weer en de dreiging van het water, zowel vanaf de zee, maar ook vanaf de rivieren en uit de hemel.

Ik heb het een keer gehad water op straat, dat is knap vervelend. Want je wc begint te borrelen en je hebt het idee dat je dak begint te lekken, dus het voelt niet veilig. Nou kun je op een appje kijken: Overstroom ik. Daar schijn ik helemaal niet te overstromen als de dijken breken. Dus qua huis zit ik goed. Maar goed, je moet wel altijd zorgen dat je voldoende boodschappen in huis hebt. Dat als je weet dat de dreiging er is, dat je voldoende water in huis hebt. Dat je in elk geval een paar dagen kunt overleven.

Er zijn twee dingen die je moet doen. Van tevoren duurzaam inkopen. Zorgen dat we de verstoring van de atmosfeer niet meer zo ver laten komen. En wat je acuut kunt doen is te voorkomen dat je hele straat onderloopt doordat alles betegeld is bijvoorbeeld. Veel meer groen in je tuin zodat het fijnstof afgevangen kan worden. Dus op twee manieren kan je actie ondernemen.”