Plastic verminderen: hoe maken we samen een verschil?

Gisteren, op 5 juni, was het Wereldmilieudag. Dat klinkt feestelijk, maar ons milieu staat onder grote druk door klimaatverandering. Deze week staan we daarom extra stil bij een belangrijk probleem dat ons allemaal aangaat: de vermindering van plastic. Elke stap die we zetten richting een duurzamere wereld maakt een verschil, en samen kunnen we grote veranderingen teweeg brengen.

Verschillende plastic voorwerpen op het strand

Plastic afval is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd. Het vervuilt onze oceanen, bedreigt het zeeleven en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Gelukkig zijn er heel veel manieren waarop wij, als individuen, maar ook als groep of organisatie, dit probleem kunnen aanpakken.

Recyclen en slimmer verpakken

Zo kun je bijvoorbeeld plastic recylcen. Plastic verpakkingen nemen een belangrijk deel van het totale afval in huis in beslag. Door dit zoveel mogelijk te recyclen hoeven we minder plastic te verbranden en komt er minder in de natuur terecht. Bovendien hoeven we minder nieuw plastic te produceren, omdat er van het ingezamelde plastic afval nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. In dit dossier vind je alles dat je moet weten over het inleveren en de recycling van plastic.

Daarnaast kun je erop letten dat je minder plastic en verpakkingen gebruikt. Bij veel producten kun je je bijvoorbeeld afvragen: kan ik dit ook kopen zonder plastic verpakking? Vooral op de groente- en fruitafdeling kun je diezelfde appels vaak ook gewoon los kopen in plaats van netjes naast elkaar geplaatst in een plastic verpakking. Ook kun je kiezen voor verpakkingen die je nog eens kunt gebruiken of kunt bijvullen. Natuur & Milieu geeft op hun website zeven handige tips om minder plastic te gebruiken.

Plastic Soep

Veel van het plastic zwerfafval komt ook terecht in de rivieren, zee├źn en oceanen. Je vindt het overal, van hoog in de bergen tot in de diepste zeetroggen. In de oceanen blijft maar 1% drijven, de rest zakt langzaam naar beneden. Water wordt op die manier Plastic Soep.

De plastic soep is erg gevaarlijk voor alles dat in onze wateren leeft. Dieren zien de stukken plastic die in het water drijven namelijk vaak aan voor voedsel, maar kunnen plastic niet verteren. Er zijn veel voorbeelden van dieren die dood gevonden worden met kilo's plastic in hun maag. Veel wegwerpplastic items mogen al niet meer verkocht worden in Europa. Op de website van het Wereldnatuurfonds vind je 21 tips hoe je thuis en op vakantie kunt helpen om de plastic soep te verminderen.

platsic soep met meerkoet in nest

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over de gevolgen van plastic voor het milieu en op deze website vind je meer informatie over (plastic) zwerfafval op land en in zee.