Samen vergroenen tijdens de Week van de Groene Tuin

Van dinsdag 26 maart t/m 1 april is het weer tijd voor de Week van de Groene Tuin. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Elke dag worden er verschillende praktische tips gedeeld om inwoners te helpen samen aan de slag te gaan om hun omgeving een stukje groener te maken. Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook veel voordelen.

banner week van de groene tuin

Een groene tuin is klimaatbestendig

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin is beter voorbereid op deze gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Het regenwater kan beter weglopen in de grond en een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer. 

Een gezonde en plaagvrije tuin

Met een groene tuin of groen balkon verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Deze helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bijvoorbeeld bij de bestuiving van planten, vogels zijn dol op slakken en lieveheersbeestjes eten graag bladluizen. 

Maak je groene tuin onderhoudsvriendelijk door hem slim in te richten. Bedek kale stukken grond bijvoorbeeld met bodembedekkers om onkruid te voorkomen. Heb je niet zulke groene vingers? Kies dan voor inheemse planten die van nature in Nederland voorkomen, deze hebben minder onderhoud nodig. Het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is: doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels. In een groene tuin heb je dus minder schrobwerk en in een natuurlijk ingerichte tuin, laat je de natuur het werk voor je doen.

Doe mee aan groene acties

Tijdens de Week van de Groene Tuin worden elke dag handige tuintips gedeeld en organiseren partners van de campagne verschillende groene acties. Check op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd. Van de tien foto’s met de meeste stemmen kiest de Week van de Groene Tuin uiteindelijk twee winnaars die een groen cadeaupakket winnen met een tuinbon t.w.v. €200,-. Kijk op weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd voor meer informatie.

Meer weten?

De Week van de Groene Tuin maakt onderdeel uit van de campagne 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin'. Bekijk de website voor alles dat je wilt weten over het vergroenen van Nederland!

vrouw en kind werken aan geveltuin
Beeld: ©Sjon Heijenga