Jublieumeditie NK Tegelwippen vandaag van start!

Zo veel mogelijk tegels eruit en groen erin: dat staat centraal tijdens de jubileumeditie van het NK Tegelwippen dat vandaag van start gaat en loopt tot en met 31 oktober 2024. Een recordaantal van meer dan 180 Nederlandse gemeenten verruilt gedurende een half jaar massaal tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Met de verwachting dat de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt, wordt er gespannen uitgekeken naar welke gemeente als eerste deze mijlpaal zal bereiken.

man geeft tegel aan andere man
Beeld: ©NK Tegelwippen / Dennis Noordenbos

Wie wipt het meest?

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale en ook onze zuiderburen zijn sinds vorig jaar in de ban van het tegelwippen. Het Vlaamse kampioenschap had afgelopen jaar een spectaculaire eerste editie met bijna 3 miljoen gewipte tegels. Het komende half jaar worden tijdens beide kampioenschappen opnieuw miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website. De actuele tegelstand vind je hier.

Verkoeling en wateropvang

Meer groen in straten en tuinen kent veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters. Uit een nieuw rapport blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.

Elke tegel telt!

Met dit kampioenschap laat de organisatie zien dat elke tegel telt. "Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen," zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. "Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als je je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien."
 

Dit sluit aan bij een recent gedragsonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaruit blijkt dat veel mensen dol zijn op hun tegeltuin vanwege het minimale onderhoud. Het afvoeren van tegels en het vervangen van zandgrond door aarde worden vaak als ontmoedigende taken ervaren. In het streven naar een klimaatadaptievere tuininrichting blijkt de regenton de favoriete keuze te zijn voor tuineigenaren.

Prijzen

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Meedoen?

Wil je meedoen aan het NK Tegelwippen? Deze vijfde editie van het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Hier vind je de aftrapvideo van het NK Tegelwippen 2024.

Beeld: ©NK Tegelwippen / Tineke Dijkstra