Week van de Circulaire Economie van start!

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Dit jaar vindt de week voor de 9e keer plaats, van maandag 11 tot en met zaterdag 16 maart. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers en bedrijven die de (eerste) stappen op het gebied van circulariteit nog moeten zetten daarvan kunnen leren.

 

Week van de Circulaire economie
Beeld: ©Week van de Circulaire Economie

Circulaire economie is een model van productie en consumptie, waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten uitgebreid. In de praktijk betekent dit dat het afval tot een minimum wordt beperkt. 

Om aandacht te vragen voor circulaire economie worden deze week door het hele land activiteiten georganiseerd die aansluiten op verschillende circulaire thema’s. Op die manier krijgen goede voorbeelden een podium, kunnen voorlopers elkaar ontmoeten en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf ook aan de slag te gaan in de circulaire economie.

Programma

Er vinden door heel Nederland programma’s plaats, bij bedrijven en (overheids)organisaties zelf, maar ook bij zogenaamde ‘circulaire hubs’. Deze hubs zijn een spin in het web op het gebied van de circulaire economie in een specifieke regio of op een specifiek thema. Het zijn dus zijn broedplaatsen waar alle kennis en kunde in huis is om circulair ondernemerschap te stimuleren en waar het bruist van innovatie en enthousiasme voor duurzaamheid.

Evenementen en activiteiten kunnen het geven van een lezing zijn, een workshop, een open dag of een rondleiding, maar ook een online tour, de publicatie van een paper of een live Q&A met een expert. Een greep uit de deelnemers: BLUECITY in Rotterdam, de blauwe voorbeeldstad voor circulair ondernemerschap; Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, een eigentijds ‘praathuis’ dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm; het Hof van Cartesius in Utrecht, een ontmoetings- en werkplaats die zich richt op mensen die de circulaire economie een stap vooruit willen helpen en Cooloo in Limburg, waar circulaire meubels, duurzame interieurprojecten en materialen voor in de bouw worden ontwikkeld  en gemaakt.

Hier vind je het complete programma met alle deelnemers.

Circular Awards 2024

Er zijn natuurlijk ook prijzen te winnen deze week. De Circular Awards worden op de Nationale Conferentie Circulaire Economie uitgereikt op donderdag 14 maart in De Vasim in Nijmegen. Dit jaar zijn er vier categorieën waarin prijzen worden uitgereikt: Business, Public, Circular Chain en Circular Heroes. Bij deze laatste categorie wordt één persoon in het zonnetje gezet die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de circulaire transitie in Nederland. Een overzicht van alle finalisten vind je hier.

Tijdens de Nationale Conferentie zullen onder andere staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, spreken. Hare Majesteit Koningin Máxima zal ook een toespraak houden.

Meer weten?

Kijk dan op de website van de Week van de Circulaire economie.