Gezocht: innovatieve ideeën om het onderwijs duurzamer te maken!

Steeds vaker praten we met elkaar over klimaatverandering. Hoe kan dit probleem het beste aangepakt worden? Het antwoord is niet eenvoudig, maar we weten wel dat we het samen moeten doen. Verschillende ministeries bundelen daarom de krachten met de challenge duurzaamheid in het onderwijs via de werkgroep Duurzame School. Voor deze challenge zijn zij op zoek naar nieuwe, duurzame ideeën van scholieren of studenten die helpen om de school of schoolomgeving duurzamer te maken. 

Kinderen spelen op duurzame school
Magenta Delden: de meest duurzame school van Nederland in 2021.

Duurzaamheid

De werkgroep wil op deze manier een connectie maken met de klimaatdoelen van de Sustainable Development Goals. Dit zijn duurzame doelen die over de hele wereld bekend zijn om onder andere klimaatverandering aan te pakken. Duurzaamheid betekent dat mensen, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Door middel van de duurzame werleddoelen proberen we er samen voor te zorgen dat de generaties na ons ook op deze planeet kunnen wonen.

Bij de challenge wordt specifiek gekeken naar onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid. Denk daarbij aan energie, klimaat, water, milieu, biodiversiteit en circulaire economie. Biodiversiteit gaat over de mix van planten en dieren die nodig zijn voor een gezonde wereld. Circulaire economie betekent dat na gebruik van materialen er geen afval overblijft; alles wordt gebruikt en hergebruikt.

Voor wie?

Er zijn twee verschillende challenges, eentje voor scholieren en een voor studenten. Aan de scholieren challenge mogen zowel bassischoolleerlingen als leerlingen van het voortgezet onderwijs meedoen. Ook docenten en ander onderwijspersoneel worden aangemoedigd om hun creatieve voorstellen in te dienen. De leerlingen kunnen een geldbedrag van €2.500 of €3.125 winnen om met hun oplossing aan de slag te gaan. Voorbeelden van thema's zijn: voedselverspilling voorkomen, hergebruik of reparatie, afvalvermindering, waterbesparing, meer groen in en om de school of leren over klimaat en duurzaamheid. 

De tweede challenge is voor het voortgezet onderwijs. Het gaat hier om studenten van het mbo, hbo of aan de universiteit. De studenten moeten op zoek gaan naar vernieuwende voorstellen die een bijdrage leveren aan duurzaamheid binnen het onderwijs, de school- of campusomgeving, of bewustwording van medestudenten, docenten en personeel. De studenten met het beste idee kunnen €6.250 winnen om hun oplossing te realiseren. Er kan gedacht worden aan het organiseren van een activiteit, project en/of studentenplatform waarbij duurzaamheid centraal staat.

Meer weten?

Of meedoen aan de challenge? Neem dan een kijkje op de website van Duurzaamheid in het Onderwijs.