Wetsus start met serie publiekslezingen: ‘Winter Watertech Weken’

Wetsus en de Leeuwarder Courant slaan de handen ineen voor een serie interessante publiekslezingen, die ‘de grenzen van nieuwsgierigheid en innovatie verleggen’. Het is de tweede keer dat Wetsus met een serie lezingen voor het grote publiek komt. Deze editie zijn er zes thema’s geselecteerd om samen met het publiek te verkennen en doorgronden. Op de zaterdag voorafgaand aan elke lezing brengt de Leeuwarder Courant een artikel uit over het thema en de sprekers.

campus Wetsus Leeuwarden

Wetsus

Wetsus is een Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie dat is gevestigd in Friesland. Ze zien zichzelf als een ‘faciliterend tussenpersoon voor trendsettende kennisontwikkeling’. Wetsus vormt een multidisciplinaire samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstituten uit heel Europa en heeft als doel om bij te dragen aan de oplossingen voor internationale waterproblemen.

Met deze reeks lezingen wil het instituut het brede publiek kennis laten maken met het wetenschappelijk onderzoek dat bij Wetsus wordt verricht. ‘Dit dwingt ons ook om anders te kijken naar ons eigen onderzoek’, aldus programmadirecteur Jan Post. Daarnaast wil hij met de reeks graag de verbinding met de stad en de regio laten zien.

Onderwerpen

De gekozen onderwerpen snijden grote waterproblemen van deze tijd aan, zoals droogte en waterkwaliteit. De lezing die Jan Post geeft (de eerste in de reeks en volledig uitverkocht) zal gaan over Blue Energy. Blue Energy is een nieuwe vorm van duurzame energie die wordt gegenereerd door zoet en zout water met elkaar te mengen. Op de Afsluitdijk wordt nu getest met het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. In Breezanddijk draait een proefinstallatie waarmee kennis wordt opgedaan over deze nieuwe manier van energieopwekking.

Lucia Hernandez en Chris Schott duiken in hun lezing op 27 februari in de onconventionele wereld van ‘mensenmest’. In ons huidige systeem wordt mensenpoep verbrand en als asfalt hergebruikt, maar zijn er ook mogelijkheden voor de landbouw? De week daarop, op 5 maart, nemen Jolanda Theeuwen van Wetsus en Ties van der Hoeven van The Weather Makers je mee naar de toekomst van klimaatbeheersing. Ze vertellen onder andere over de fascinerende wolkenfabrieken, waarbij met behulp van technologie extra vocht de lucht in wordt gepompt dat lokaal als regen neerdaalt.

De publiekslezingen worden gehouden in het Wetsusgebouw in Leeuwarden op zes dinsdagavonden in februari en maart. De toegang is gratis, maar het is wel belangrijk om je vooraf te registreren.


Het complete programma ziet er als volgt uit:

  • 6 februari: Blue Energy door Jan Post.
  • 13 februari: Levend water en andere bijzondere verschijnselen door Elmar Fuchs.
  • 27 februari: Mensenmest: een ongebruikelijke ongebruikte grondstof door Lucia Hernandez en Chris Schott
  •  5 maart: Wolkenfabrieken: de sleutel tot een weelderige woestijn door Jolanda Theeuwen en Ties van der Hoeven.
  • 12 maart: Drink met zekerheid door Doekle Yntema.
  • 19 maart: Van rioolwater tot ultrapuur water door Roel Meulepas en Gerrit Veenendaal

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op deze pagina over de Winter Watertech Weken of lees dit nieuwsbericht van H2O Waternetwerk.