Winaars NK Tegelwippen 2023 bekend!

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 4,5 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. In 2022 waren dit 2,8 miljoen tegels. De tegels die dit jaar zijn gewipt vormen samen een oppervlakte van wel 82 voetbalvelden. Deze editie streden maar liefst 173 gemeenten mee.

man werkt aan geveltuintje
Beeld: ©NK Tegelwippen

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Gouden Schep

Tijdens het NK Tegelwippen strijden de gemeenten in drie klassementen om de Gouden Schep. In het klassement ‘groot’ doen gemeenten mee met meer dan 100.000 inwoners. Arnhem ging er met de prijs vandoor. Zij wipten in totaal ruim 460.000 tegels! Daarmee waren ze ook de gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels in totaal, wel 10% van het totale aantal in Nederland.

In het klassement ‘middel’ (met  een inwoneraantal tussen de 50.000 en 100.000) won gemeente Vlaardingen met 58.172 tegels. Van de kleine gemeenten ging Halderberge er met 129.176 tegels met de Gouden Schep vandoor.

Huldiging

Gemeente Halderberge en Vlaardingen werden gisteren al feestelijk gehuldigd. De uitreikingsvideo’s kun je bekijken op de social kanalen van het NK Tegelwippen. In gemeente Arnhem zal vanavond een huldiging zijn, waarbij de wippers de twee prestigieuze prijzen krijgen uitegereikt.

Speciale acties

Tijdens het toernooi, dat liep van 21 maart t/m 31 oktober, zijn ook dit jaar allerlei ludieke acties georganiseerd door verschillende gemeenten. Zo reden er op verschillende plekken tegeltaxi’s rond en zette gemeente Maashorst een rappende wethouder in. In Zwartewaterland was er een heuse Tegelwipwagen en in ’t Kielegat (Breda) werd de winst van vorig jaar nog eens gevierd, helemaal in tegelwipstijl.

Meer weten?

Hier vind je een overzicht van de totale uitslag van het NK Tegelwippen.