Containertuintjes in steeds meer Nederlandse gemeenten te vinden

Containertuintjes - circulaire mini-tuinen rondom ondergrondse containers - zijn op steeds meer plekken in Nederland te vinden. Ook gemeenten Bergen op Zoom en Ridderkerk zijn sinds deze week een aantal van deze tuintjes rijker. De containertuintjes moeten inwoners verleiden om anders naar hun omgeving te gaan kijken. Een plek van steen en staal die normaal wordt geassocieerd met ‘vies’ en ‘lelijk’, wordt omgetoverd in een groen plekje aantrekkelijkheid. Daarnaast moeten de tuinen ervoor zorgen dat er minder afval naast de containers wordt geplaatst.

man en kind bij containertuintje
Beeld: ©CityGard

Groen wapen tegen zwerfafval

Met zo'n mini-tuintje krijgt een afvalcontainer een vrolijke nieuwe look. Daarnaast levert het zo’n 1,8 vierkante meter extra groen op per container. De tuintjes, die gemeenten bijvoorbeeld kunnen bestellen bij CityGard, zijn 3D-geprint en bestaan uit 100% afval en duurzaam metaal. In veel grote steden vormt zwerfafval een groot probleem. Vuilniszakken naast de container zien er niet alleen slordig uit, het zorgt er ook voor dat het afval sneller in de natuur terecht komt. Daarnaast trekt het vuilnis ratten en meeuwen aan, die de zakken vaak kapot maken in hun zoektocht naar voedsel.

Andere voordelen

De groene containertuintjes hebben ook andere voordelen. Zo zien de groene planten er niet alleen leuk uit, maar ze vangen ook nog eens overtollig regenwater op. Dat werkt een beetje zoals een spons. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hevige regenval en piekbuien, en de planten rondom de containers zorgen ervoor dat het water beter kan worden afgevoerd dan in een straat vol tegels. Meer planten helpen dus om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid én draagt het bij aan meer biodiversiteit.

Hommel bij bloem
Beeld: ©Herman Zonderland

Insecten

Naast buurtbewoners zijn ook vaak de insecten ontzettend blij met de groenere containers. Ecoloog Menno Schilthuizen van Naturalis vertelt: “Op dit moment zijn afvalcontainerplatforms een loos oppervlak waar niets leeft. Hoe meer we van de stad met planten kunnen bedekken, hoe beter”.

Vooral vliegende insecten, zoals bijen en vlinders, hebben veel aan de containertuintjes. Zij kunnen relatief grote afstanden afleggen binnen het netwerk van groen in de stad, dat wordt gevormd door stadparken, geveltuinen, perkjes en in steeds grotere mate dus de containertuintjes. “Voor mobiele soorten kan zelfs een heel klein plukje vegetatie het leefgebied al uitbreiden’, licht Schilthuizen toe.

Naast dat de tuintjes voor een groter leefgebied zorgen, zijn het ook goede ontmoetingsplaatsen voor vliegende insecten. Als er planten in de tuin staan die ze als voedsel gebruiken, komen ze eropaf. Op die manier komen ze misschien wel soortgenoten tegen om mee te paren. Het is daarbij ook een prima plek om eitjes te leggen. Om zo veel mogelijk soorten aan te trekken staan er verschillende plantensoorten in, die op verschillende momenten in het jaar bloeien.