Derde editie Nationale klimaatweek van start

We zijn al goed op weg om steeds klimaatbewuster te leven en werken, maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer mensen en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, wordt van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november de Nationale Klimaatweek 2023 georganiseerd. Bewoners, bedrijven en overheden uit heel Nederland laten die week zien wat zij doen voor een beter klimaat.

Vlaggen ter promotie van Nationale klimaatweek

De Nationale Klimaatweek laat zien wat voor impact er gemaakt kan worden als we allemaal een steentje bijdragen. De hele week worden er overal in het land verschillende activiteiten georganiseerd. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) trapt de klimaatweek af in Rotterdam. Om klimaatverandering beter te begrijpen en om kinderen te laten ontdekken wat zij zelf kunnen doen, heeft WWF speciale lesmodules ontwikkeld voor kinderen.

Wat kun jij doen?

Er is van alles dat je zelf kunt doen om je leven duurzamer te maken. Korter douchen bijvoorbeeld, of de kieren in je huis dichten. Ook zonnepanelen zijn een duurzame investering om minder energie te verbruiken in en om het huis. Duurzamer wonen is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook beter voor je eigen portemonnee.

Een Nederlands huishouden stoot gemiddeld wel zo’n 19.500 kilo CO2 per jaar uit. Ongeveer 17% daarvan ontstaat door energieverbruik. Dat is maar liefst 3.315 kilo. Deze uitstoot gaat naar de verwarming, warm water en apparaten. Door te isoleren, de verwarming lager te zetten, of korter te douchen kun je jouw CO2-voetafsdruk gemakkelijk verkleinen. In dit artikel vind je nog meer tips die je helpen in en om je huis te verduurzamen.

Wil je weten wat je in de tuin allemaal kunt doen om deze klimaatadaptiever in te richten? Neem dan eens een kijkje op een groen klimaatplein! Je vindt zo’n klimaatplein inmiddels al in ruim 50 tuincentra verspreid door heel Nederland. Ook online is natuurlijk van alles te vinden, bijvoorbeeld op de website van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.

klimaatplein in tuincentrum groenrijk prinsenbeek
Beeld: ©Tuincentrum Groenrijk Prinsenbeek

Klimaatburgemeesters, klimaatsupporters en groene gemeenten

Er zijn verschillende manier om je deze klimaatweek – en daarna –  in te zetten voor een duurzamere wereld. Dat kun je zelf doen als burger (de klimaatburgemeesters), als bedrijf (klimaatsupporter) of als gemeente.

Als individu kun je bijvoorbeeld al veel betekenen. Zo kun je je hard maken voor genoeg laadpalen in de buurt. Ook de voorzitter van de buurtvereniging die collectief zonnepanelen inkoopt is een echte klimaatburgemeester. Van kleine, persoonlijke veranderingen tot grotere bewegingen met maatschappelijke impact: allemaal dingen die je als burger voor elkaar kunt krijgen.

Ook bedrijven hebben natuurlijk een grote impact op de verduurzaming van Nederland. Zeker als zij hun krachten bundelen kunnen we als land grote stappen zetten, en dat gaat verder dan groene energie verbruiken. Naast bedrijven en individuen zetten ook gemeenten zich actief in voor een beter klimaat.

In gemeente Rotterdam zijn er deze week bijvoorbeeld verschillende initiatieven die je kunt bezoeken. Zo is er een lezing over klimaatrechtvaardigheid, een wandeling door Cultuurhistorische tuin in Charlois, en een open middag bij Werkplaats Duurzaam in het Oude Westen. In gemeente Waalwijk worden woensdag boomstekjes uitgedeeld en in Tilburg kun je de stadsnatuur ontdekken tijdens een wandeling met ecologen.

Mensen op het strand aan het strandjutten

Meer weten?

Wil je meer weten over de Nationale Klimaatweek of tips hoe je zelf kunt verduurzamen. Neem dan eens een kijkje op de website.