Plant je mee: een bloeiende lente plant je in de hersft

De najaarscampagne het Vergeten Plantseizoen krijgt een vervolg. Er veranderen wel een paar dingen, om te beginnen met de naam: de campagne gaat verder als ‘Plant je mee’. Ook de lengte van de actie wijzigt. In plaats van alleen de maand oktober krijgen we nu een echte herfstcampagne die loopt van 1 oktober tot 30 november.

plant je mee logo

Het Vergeten Plantseizoen

De campagne ‘Het Vergeten Plantseizoen’ heeft de afgelopen drie jaar geprobeerd zoveel mogelijk bewustzijn te creëren over het najaar als ideale plantseizoen, zowel onder professionals als particuliere tuinbezitters. De campagne is opgezet door onder meer Stichting Steenbreek en NL Greenlabel en wordt uitgevoerd door NL Vergroent. Vanuit de gedachte ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’, proberen verschillende partners Nederland op een duurzame manier te vergroenen.

Plant je mee

Wat verandert er dit jaar nog meer ten opzichte van de oude campagne? Dominique van de Kamp, projectmanager van Stichting Steenbreek, legt uit: ‘Met ‘Plant je mee’ sturen we een actievere boodschap uit, met het doel dat we dit najaar samen zoveel mogelijk bloembollen, planten en boompjes in de grond gaan zetten. En daarbij hopen we tegelijkertijd dat er tegels worden gelicht uit de tuinen en openbare ruimte.’

De nieuwe campagnenaam sluit na drie jaar actie meer aan op de doelstelling die NL Vergroent heeft. ‘De laatste jaren merken we al meer en meer het besef dat de voorkeur voor planten in het najaar terug begint te komen. En dan heb ik het niet alleen over de tuinbezitter, maar ook professionals zoals tuincentra, gemeenten en groenvoorzieners als belangrijke doelgroepen’, aldus van de Kamp.

mensen bij plantenactie op straat

Oktober en november

Waarom is het najaar het ideale seizoen om te planten? De planten gaan tijdens deze maanden in rust en de bodem is nog relatief warm, wat ervoor zorgt dat de wortels zich beter kunnen ontwikkelen zodat de groei van de plant in het voorjaar direct kan beginnen.

Een ander voordeel is dat het najaar veel minder droge periodes kent dan het voorjaar. De maanden oktober en november ontwikkelen zich de laatste jaren steeds meer als nazomermaanden, die heel erg geschikt zijn om te tuinieren. Tijdens ‘Het Vergeten Plantseizoen’ lag de focus alleen op de maand oktober, nu wordt ook november meegenomen (totdat het begint te vriezen). De maand november is vooral geschikt om wortelgoed, zoals bomen en heesters, maar bijvoorbeeld ook voorjaarsbollen te planten.

Bloembollenactie

Vorig jaar werden er meer dan 100.000 bloembollen geplant. Het doel van de campagne is dat aantal dit jaar te verdubbelen. ‘Het planten van bloembollen is laagdrempelig en spreekt een breed publiek aan; het is betaalbaar en er is weinig ruimte nodig om bollen te planten, bijvoorbeeld op een balkon’, zegt Dominique van de Kamp. Bovendien kan het een aanzet zijn om meer te gaan vergroenen.’

Meer weten?

Neem dan snel een kijkje op de website van Plant je Mee of Een groener Nederland begint in je eigen tuin.

twee vrouwen planten gevelplantjes