Negende editie IVN Slootjesdagen maandag van start

Van 5 t/m 11 juni kun je weer meedoen aan de IVN Slootjesdagen! Tijdens deze leuke en leerzame week organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland allerlei activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. De slootjesdagen vinden dit jaar voor de negende keer plaats en kunnen op ruim honderd plaatsen in het land bezocht worden.

kinderen met waterdiertjes die zij gevangen hebben

Kinderen, hun leerkrachten, ouders of grootouders kunnen zelf op onderzoek uitgaan, gewapend met een schepnet, een waterbak en een loeppot. Samen met IVN en de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren in en rond het water leven. Zo kun je op zoek naar de grote spinnende watertor of de prachtige libelle. Of ontdek wie er (ook in de zomer!) op het water kunnen schaatsen en wie de allersnelste zwemmers van de sloot zijnā€¦

Waterdiertjes.nl

Het is niet alleen heel leuk om het leven in de Nederlandse wateren te ontdekken, het is ook nog eens heel belangrijk. Het aantal soorten en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit van de slootjes. Vul daarom de waterdiertjes die jij hebt gevonden en geteld in op waterdiertjes.nl en draag zo bij aan het grootschalige citizen science onderzoek. Op die manier help je de onderzoekers van het Instutuut voor Ecologie (NIOO-KNAW), de waterschappen en Wageningen Universiteit om een beter beeld te krijgen van het Nederlandse waterleven. Met die kennis kunnen zij werken aan nieuwe maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Activiteiten

Tijdens de Slootjesdagen is er in heel Nederland van alles te beleven. Zo kun je bij het strand van Heemskerk de geheimen van de Noordzee ontrafelen en met een kornet ontdekken welke bijzondere dieren er in de zee leven. Een kornet is een soort sleepnet dat in dit geval vanaf het strand wordt voortgetrokken, zodat de zeediertjes in het net terecht komen. Of trek je liever je kaplaarzen en oude kleren aan om met de IVN Gidsen te gaan kijken wat er op, in en om het water van bijvoorbeeld het Zandweteringpark in Deventer of het Vrijheidsbos in Voorne Putten leeft?

Ben je benieuwd naar de complete activiteitenlijst? Neem dan snel een kijkje op deze pagina!