Week van de biodiversiteit dit weekend van start!

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op die dag staan we met z’n allen wereldwijd stil bij de waarde en rijkdom van al het leven op aarde. Verschillende organisaties en gemeenten door het hele land grijpen deze dag aan om rondom de datum een gehele ‘Week van de Biodiversteit te plannen’. Op die manier willen ze mensen bewust maken van het belang van biodiversiteit en uitleggen wat het begrip precies betekent.

schapen op dijk

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven – van een waterdruppel uit de sloot tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken, van weiland tot wetland, van rivier tot oceaan en van bos tot woonwijk. Het gaat daarom lang niet alleen over bloemen, bomen, koralen en aaibare dieren. Eigenlijk omvat het begrip biodiversiteit dus het totaalpakket aan levende organismen en systemen – en de interacties daartussen.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Veel dingen die wij in ons dagelijks leven gebruiken zijn direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Zo is bijna drie kwart van alle langbouwgewassen afhankelijk van bestuivers zoals wilde bijen, maar is ook het grootste deel van ons bouwmateriaal, onze medicijnen en onze industriële grondstoffen afkomstig vanuit de biodiversiteit.

Naast al die tastbare voorbeelden is er ook een ander groot belang: de mens gaat zich beter voelen door natuur om zich heen. Lawrence Jones-Walters van de Universiteit van Wageningen legt uit: “Allerlei onderzoek heeft laten zien dat mensen zich beter voelen en productiever zijn in een groene omgeving. Mensen worden sneller beter als hun ziekenhuiskamer een groen uitzicht heeft. Patiënten met dementie of psychische problemen hebben aantoonbaar profijt van planten en dieren om zich heen. En landschappen geven ons een tastbare link met het verleden, ze helpen ons te ontspannen en te aarden.”

Week van de Biodiversiteit

Naast de Internationale Dag van de Biodiversiteit organiseren verschillende Nederlandse organisaties nu ook de Week van de Biodiversiteit. Wil jij de verschillende dierensoorten in jouw omgeving beter leren kennen en meer leren over de natuur? Kom dan naar de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 20 mei tot en met maandag 29 mei. De lokale afdelingen van natuurvereniging KNNV organiseren tientallen activiteiten door heel Nederland zoals excursies, lezingen, openbare inventarisaties en cursussen. De landelijke activiteitenkalender vind je hier.

Woon je in de buurt van het Amsterdamse Bos? Ook daar wordt ter gelegenheid van de Week van de Biodiversiteit allerlei leuks georganiseerd. In het bos is er de hele week van alles te beleven met activiteiten voor jong en oud, verschillende excursies en interessante lezingen. Ook voor de kleintjes is er genoeg te doen, zoals de activiteit 'Peuters in het Wild' en 'Op zoek naar de Bomenschat'. Hier vind je meer informatie.